Magazinovićeva inicijativa

Testirati i mentalno-psihološke sposobnosti za javne funkcije

ilustracija
21.08.2016.
u 10:48

Predsjednik Glavnog odbora i zastupnik SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović pokreće inicijativu Vijeću ministara BiH za prilagodbu zakonodavstva s ciljem uvođenja obveznog liječničkog pregleda za visoke državne dužnosnike i čelnike javnih institucija, koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje ovih osoba na korištenje psihoaktivnih supstanci, priopćeno je iz SDP-a.

Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici pri zasnivanju radnog odnosa obvezni izvršiti liječnički pregled. Međutim, takva zakonska obveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, zastupnici i mnogi drugi, nisu prošli ni osnovne liječničke preglede, naglašeno je u priopćenju, prenosi Fena. 

- Smatrajući da osobe koji obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne obavljati ih. 

Zbog toga ću na prvoj narednoj sjednici podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara da se, pored nedostajućeg liječničkog pregleda, kod ovih osoba naglasak stavi i na obvezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

U današnjem vremenu kada konzumiranje droga uzima sve više žrtava, nije nemoguće da su i neke osobe iz javnog života, pa tako i političkog, žrtve ove pošasti - navodi Magazinović.

Zato je jako važno, između ostalog, kao dobru poruku mladima uvesti neku vrstu redovite kontrole, navedeno je također u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije