Adolescencija

Težinom zadovoljno tek 50 posto 13-godišnjaka, 15 posto ih na dijeti

19.05.2022.
u 16:05

Istraživanja pokazuju kako fizički izgled najviše doprinosi općem samopoštovanju kod adolescenata

Adolescencija je neobično razdoblje života. Djeci se prikrade puno brže nego što su to roditelji mogli i predvidjeti. Još do jučer njihovi mališani borili su se s čitanjem ili savladavanjem tablice množenja, a sad su odjednom u pubertetu, piše Večernji list BiH.

- Djeca pred pubertetom suočavaju se s dramatičnim promjenama kad su u pitanju njihova tijela, razvoj mozga te doživljaj socijalne sfere…, a mnogima je to itekako stresno razdoblje kroz koje treba proći - kaže dr. Hina Talib, pedijatrica specijalizirana za adolescentsku medicinu u Children’s Hospitalu u Montefioreu, a poznata je i po popularnom Instagram profilu namijenjenom zdravlju tinejdžera.

Istraživanja

Istraživanja pokazuju kako se poremećaji u prehrani počinju javljati već kod 8-godišnjaka, posebice djevojčica. Svi ti podaci pokazuju kako djeca sve ranije počinju biti opterećena izgledom, kilogramima i pribjegavaju pogrešnim metodama “mršavljenja” - gladovanju, potpunom izbacivanju nekih namirnica iz prehrane i pretjeranom vježbanju. Kada uđu u tinejdžerske godine, a što se također događa sve ranije, mnoga djeca žele vježbati poput celebrityja, odlaziti u teretanu, imati mišiće i pločice na trbuhu. Projekt “Zdravo!” svake godine provodi najveća prehrambena kompanija na svijetu Nestlé u suradnji s partnerom Atletskim savezom, a koji pokazuju kako samo trećina učenika sedmog razreda konzumira preporučenih pet obroka dnevno, dok je svojom težinom zadovoljno manje od 50% učenika. Dakle, riječ je o trinaestogodišnjacima. Profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Erol Kovačević dio je tima koji svake godine provodi istraživanja o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda po pitanju prehrane i fizičke aktivnosti. Prema rezultatima do kojih dolaze, Kovačević kaže kako je napredak uočen, ali i dalje ima prostora za napredovanje na tom području. - Oko 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, a 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno, no zabrinjava sve veća prisutnost želje za “savršenim” tjelesnim izgledom - čak 22,2 posto ispitanika istaknulo je kako nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% njih navelo je kako je trenutačno na dijeti, što je najviša stopa u trogodišnjem razdoblju - ističe on i dodaje koliko je velika važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, kako kod kuće tako i u školi.

Nerealno savršeni

U društvu koje je opterećeno izgledom i u kojemu fotografski dorađeni i nerealno savršeni supermodeli definiraju ljepotu nije lako biti mlada osoba suočena s vlastitim strahovima, zabrinutošću oko fizičkog izgleda i visokim kriterijima koje postavlja društvo. Adolescencija je razdoblje obilježeno promjenama u raznim aspektima razvoja koje oblikuju i mijenjaju misli i osjećaje adolescenata o sebi samima, tj. njihovo samopoštovanje. Istraživanja pokazuju kako fizički izgled, u odnosu na ostale dimenzije pojma o sebi, najviše doprinosi općem samopoštovanju, i to u svim dobnim skupinama. U adolescenciji je djevojkama fizički izgled važniji nego mladićima iako se čini da su današnji mladići zaokupljeniji vanjskim izgledom nego što su nekad bili. Na samopoštovanje u velikom dijelu utječe mišljenje drugih, pa tako mladi često pokušavaju postići status u školi i među vršnjacima tjelesnim izgledom i odjećom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?