Biomedicinski potpomognuta oplodnja

Tijekom prošle godine 640 parova zatražilo BMPO preko Zavoda

08.03.2024.
u 15:29

Do kraja 2023. godine riješeno je, odnosno izdana je suglasnost za 423 pacijenta, naveli su iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja

Broj parova koji se suočavaju s neplodnošću na području Federacije BiH i dalje je u porastu, što je vidljivo iz broja zaprimljenih zahtjeva za biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO) tijekom prošle godine, piše Večernji list BiH. Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 1. siječnja 2024. godine zaprimljeno je 640 zahtjeva pacijenata za BMPO.

Što kaže pravilnik

- Do kraja 2023. godine riješeno je, odnosno izdana je suglasnost za 423 pacijenta. U razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 16. lipnja 2023. godine za oko 250 zahtjeva pacijenata koji su obavili postupak biomedicinski potpomognute oplodnje bez suglasnosti Povjerenstva za BMPO Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, pacijenti imaju pravo refundacije troškova postupka i lijekova u skladu s pravilnikom o dopunama Pravilnika o obujmu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju - istaknuli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Posjetili su na činjenicu kako je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH tijekom 2023. godine zaključio ugovor s pet klinika za BMPO, a to su Poliklinika "Arbor Vitae - Dr. Sarić" Mostar, privatna zdravstvena ustanova Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost "Dr. Mehmedbašić" Sarajevo, privatna zdravstvena ustanova Poliklinika "New Life" Sarajevo, privatna zdravstvena ustanova Specijalna bolnica "Plava Medical Group" s Poliklinikom Tuzla te sa Zavodom za humanu reprodukciju "Dr. Balić" Tuzla. Naglasili su kako su ugovori sklopljeni sa zdravstvenim ustanovama koje su verificirane u Federalnom ministarstvu zdravstva, dok su cijene usluga za biomedicinski potpomognute oplodnje utvrđene od Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Kada je riječ o sredstvima za liječenje neplodnosti u Federaciji BiH, postupak biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) od 1. siječnja 2023. godine prešao je u nadležnost Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a financira se iz proračuna FBiH.

Tako su proračunom Federacije za 2023. godinu za program biomedicinski potpomognute oplodnje bila planirana sredstva u iznosu od 10 milijuna KM. - S obzirom na to kako je procijenjeno da će rashodi ovog programa u 2023. godini iznositi dva milijuna KM, odlukom o izmjenama odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim razinama vlasti i zavodima - transfer za biomedicinski potpomognutu oplodnju," utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu, transfer za biomedicinski potpomognutu oplodnju utvrđen u razdjelu 20 proračuna FBiH, iznos od 10,000.000 KM zamijenjen je iznosom od 2,000.000 KM.

Na teret proračuna

Također, odlukom o izmjenama odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim razinama vlasti i zavodima - Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu, sredstva s programa za biomedicinski potpomognutu oplodnju raspoređena su za liječenje pacijenata s malignim oboljenjima u cilju smanjenja listi čekanja iz programa federalnog Fonda solidarnosti - objasnili su iz Zavoda. Zaključili su kako su financijskim planom za 2024. godinu za program biomedicinski potpomognute oplodnje planirana sredstva u iznosu od 10 milijuna KM. Inače, pravo na liječenje putem BMPO na teret sredstava proračuna FBiH, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku odnosno izvanbračnoj zajednici, i to tri pokušaja intrauterine inseminacije, u skladu s medicinskim indikacijama i smjernicama za liječenje, te pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije