ZLOČIN U TRUSINI

Tijela ubijenih Hrvata pokopana su 570 dana nakon zločina

trusina
Foto: VL FOTO
17.04.2014.
u 09:17

Osam pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama

Obitelji žrtava, politička i vjerska izaslanstva jučer su bili u Trusini gdje su odali počast svim ubijenim Hrvatima u ovome mjestu. Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i svetom misom jučer je 21. put obilježena godišnjica strašnog zločina Armije BiH. Stravični događaj se odigrao 16. travnja 1993. godine gdje je na brutalan način ubijeno 16 civila i šest pripadnika HVO-a. Između 8 i 9 sati ujutro 16. travnja počele su borbe između Armije BiH i HVO. Nakon prvih nekoliko sati postrojba Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske bojovnike.

Strijeljanja

Osam pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela. U ovim događajima su ubijena ukupno 22 Hrvata. Nakon zločina Armija BiH je blokirala pristup Trusini tako da stravične slike nikada nisu snimljene za razliku od nekih drugih mjesta gdje su se dogodile slične grozote. Ubijeni su čekali čak 570 dana kako bi bili pokopani, a jedan od smaknutih Hrvata nije ni pokopan jer je njegovo tijelo zapaljeno. I dok se većina nazočnih sa suzama u očima sjećala svojih pobijenih članova obitelji, sa svete mise zadušnice je poslana poruka kako su svi pobijeni platili najviše cijenu za slobodu koju danas svi možemo uživati. Poslane su i poruke mira, te je dodano da danas mir nema alternativu, te kako se žrtva ljudi u Trusini ne smije zaboraviti.

Čeka se na pravdu

S druge strane, zločinci koji su počini ovo zlodjelo su još uvijek na slobodi. Zulfikaru Ališpagi Zuki, zapovjedniku odreda Armije BiH “Zulfikar”, i njegovim vojnicima koji su sudjelovali u zločinu još uvijek traje suđenje pred Sudom BiH za ovaj zločin. Svi oni su danas na slobodi, a još se ne zna kada se može očekivati presuda za zločin u Trusini. Veliki pomak prema punoj istini o ovome zločinu napravila je Rasema Handanović Zolja, koja je u svome svjedočenju do detalja ispričala kako su Hrvati u Trusini ubijani, tko je vodio akciju i tko je na terenu provodio zapovijedi. Bh. pravosuđe ni 21. god. nakon zločina ne procesuira nalogodavce ovoga zlodjela. Iako mnogi za zločin u Trusini okrivljuju izravno tadašnji vrh Armije BiH, pravosuđe se nikada ozbiljnije nije bavilo ovim pitanjem. Zbog toga mnogi sumnjaju kako će nalogodavci u konačnici priče ostati na slobodi i neće odgovarati za svoje zločinačke planove.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodarevac
14:33 17.04.2014.

Bilo bi normalno da ste bar jednom rječi spomenuli Ahmiće gdje je ubijeno 116 Bošnjaka, žalosno je kako pišete vijesti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?