UNO BiH

Tisuće oduzetih automobila idu u staro željezo

Ilustracija
24.05.2017.
u 10:16

Od 2062 zaplijenjena vozila, koja godinama propadaju u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, najveći broj njih uskoro će biti prodan u staro željezo

Godišnje se u BiH oduzme više od stotinu automobila, a većina ih na kraju bude uništena. U skladištima Uprave za neizravno oporezivanje BiH trenutačno se nalazi 3285 putničkih vozila, među kojima su 2062 pravomoćno, a 1223 privremeno oduzeta, piše Večernji list BiH. 

Propadaju u skladištima

Od 2062 zaplijenjena vozila, koja godinama propadaju u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, najveći broj njih uskoro će biti prodan u staro željezo. UNO BiH je tu odluku, poslije dugogodišnjeg odlučivanja što učiniti s automobilima od kojih nitko nema koristi dok trunu na lagerima, predložio Vijeću ministara BiH, piše Glas Srpske. Naime, vlasti s automobilima za koje je donesena pravomoćna presuda o pljenidbi mogu napraviti što žele, ali je svih ovih godina rješenje odgađano. Za to vrijeme s automobila je skidano što je kome trebalo, pa su od mnogih ostale samo olupine. - Većina automobila je u lošem stanju i produljenjem skladištenja još više bi propadala. Imajući u vidu njihovo stanje, nedostatak skladišta i potrebu da što prije bude riješeno to pitanje, načinili smo zaključke i dostavili ih Vijeću ministara. Predložili smo da vozila koja ispunjavaju uvjete za registraciju u BiH budu prodana, ali najveći broj njih nije moguće registrirati jer ne ispunjavaju zakonske uvjete i zbog toga trebaju biti uništeni, kazao je načelnik Odjela za komunikacije u UNO-u Ratko Kovačević. UNO BiH je predložio da vozila budu uništena na način reguliran uputom o uništenju i ustupanju carinske robe.

Nova vozila

- Ta vozila prodali bismo u staro željezo, a određeni dijelovi bili bi uništeni u skladu s važećim propisima. Na taj način konačno bi bio riješen problem pravomoćno oduzetih vozila, kazao je Kovačević. S godinama je u skladištima ponestalo i mjesta za oduzeta vozila pa je dio automobila smješten i u prostorije koje pripadaju policijskim postajama.

- Za novopristigla vozila potrebna su nova skladišta, a to zahtijeva izdvajanje dodatnog novca, ali ga nemamo. Trenutačno godišnje za zakup skladišta za smještaj ovih vozila plaćamo 84.000 KM, kazao je Kovačević.

Proteklih godina izneseno je više prijedloga i inicijativa u vezi s mogućim iskorištavanjem tisuća vozila, ali je sve ostalo na prijedlozima.

Jedna od inicijativa bila je da automobili koji su u voznom stanju budu podijeljeni ustanovama i organizacijama koje imaju problema s voznim parkom.

Na inicijativu Ministarstva prometa i veza BiH još krajem 2012. godine formirana je skupina koja je trebala donijeti prijedlog što će biti učinjeno s oduzetim automobilima, ali njezini prijedlozi nisu ugledali svjetlo dana.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?