Humanitarne akcije i razne priredbe za pomoć Bosni

Tisuće tona vode i hrane iz Hercegovine putuju u Bosnu

ckg
Foto: Željko Andrijanić
1/2
27.05.2014.
u 10:07

Dosad su otišli kamioni pomoći u poplavama uništena mjesta

Hercegovina i u najtežem vremenu pokazuje veliko srce, stav je onih koji proteklih dana prate prikupljanje i slanje pomoći mještana sa zapada, iz Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja te iz cijelog HNŽ-a, ali i HBŽ-a prema poplavljenim dijelovima Bosne. Velike humanitarne akcije organiziraju se posvuda, a lokalni Crveni križevi i druge humanitarne udruge svakodnevno prikupljaju i razvrstavaju pomoć ugroženom stanovništvu. Važno je naglasiti da su se u akcijama osobito istaknula djeca i mladež Hercegovine, što je potvrda vrijednosti kućnog, od malena naučenog, odgoja u kojemu je naglasak na humanosti i solidarnosti.

Daruj jednu stvar

Tako su učenici Prve osnovne škole Široki Brijeg zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima prikupljali potrepštine za stanovnike u Bosni, a danas se u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Ljubuškom održava humanitarna akcija pod nazivom “Učini pravu stvar - Daruj jednu stvar”. Djeca će u skladu sa svojim mogućnostima u školu donijeti samo jednu stvar, bilo da se radi o vodi ili pak čokolinu, a sve prikupljeno putovat će u ugrožena područja. Specijalna policija HR HB ZHŽ-a, HNŽ-a i HBŽ-a također se priključila akciji, a rezultat toga su kamioni pomoći koji ovih dana putuju u poplavljena područja. Tom prilikom su se pripadnici Specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB ZHŽ-a - podružnica Ljubuški, zahvalili svim donatorima koji pomažu najugroženija područja. Akciju prikupljanja pomoći također su organizirali i mladi iz Udruge “Agape“ Ljubuški. Veliko srce pokazali su i Posušani koji su poslali kamion s 33 palete pomoći Odžaku, a tri kamiona već su ranije upućena u Orašje. Na sastanku Stožera civilne zaštite odlučeno je da Općina Posušje izdvoji 10.000 KM pomoći ugroženim područjima. Gruđani su također ovih dana kvalitetno organizirani u prikupljanju pomoći za žrtve poplava.

Milijuni od poduzetnika

Crveni križ Grude dosad je poslao oko 60 tona hrane, pića, higijenskih potrepština, robe i svake druge pomoći, a građani i dalje svakodnevno ostavljaju pomoć koju vrijedni volonteri razvrstavaju i utovaraju na kamione. Iz Gruda je i jučer krenulo 25 tona potrepština u Žepče i Zavidoviće, što je nastavak akcija pomoći Gruđana ugroženom stanovništvu uz inicijativu Crvenog križa Grude na čelu s Nadom Marić. Njima pomaže i grudski prodajni centar ‘Žulj trade’ koji im je dao vozila na raspolaganje, te je dosad poslao oko 15 tona potrepština, od čega jučer dvije tone brašna. Vlasnik centra Ilija Milas pohvalio je ljude u Grudama koji svakodnevno pomažu u namirnicama i robi, te poduzetnike koji šalju pomoć stanovnicima Bosne. Osobito je istaknuo grudsku omladinu koja volontira pri Crvenom križu. Također, i škole u ovoj općini solidarne su u organizaciji humanitarnih akcija.

Naravno, iz sve četiri općine potrebno je spomenuti vrijedne gospodarstvenike koji milijunskim donacijama gledajući u novcu pomažu ugroženom stanovništvu. I djelatnici i vlasnici tvrtki uključili su se u pomaganje, što je još jedan pokazatelj iznimne ljudskosti Hercegovaca koji pokazuju svoju veličinu i u ovim teškim trenucima za Bosnu. Akcije se nastavljaju i u idućem razdoblju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije