Blidinje

FOTO: Tisuće vjernika na obilježavanju Divinog dana

03.07.2022.
u 15:09

Više tisuća vjernika okupilo se u nedjelju na Kedžari, gdje je obilježen Divin dan u spomen na Divu Grabovčevu.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika iz svih dijelova BiH, Hrvatske i dijaspore euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru, a misno slavlje uveličala je etno skupina “Čuvarice” iz Rame.

Hrvatski narod već desetljećima hodočasti na usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, u kome, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice koja je dala svoj život za Boga i vjeru.

Diva Grabovčeva bila je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Zaprosio ju je, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji.

Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir-beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem.

Od toga vremena hodočasti se na njezin grob na Kedžari. 1998. godine na tom mjestu postavljen je i brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Posljednjih godina prva nedjelja poslije Petrov-dana obilježava se kao Divin dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije