radovi u tijeku

'Titova kuća' koju žele bogataši povučena iz prodaje

Getty Images
07.11.2019.
u 20:15

Riječ je o jedinstvenom objektu, gradskoj zgradi površine 1679 četvornih metara na Petoj aveniji nasuprot Central Parku koja je služila kao sjedište izaslanstva SFRJ u UN-u, a nakon raspada Jugoslavije nastavila ju je koristiti Srbija.

“Titova kuća” u New Yorku, najatraktivnija nekretnina bivše države, koju zajednički prodaju sve države sljednice i za koju se tražilo 50 milijuna dolara, skinuta je s liste za prodaju. No kako nam kažu iz newyorške agencije za nekretnine Douglas Elliman, razlog tomu su radovi u objektu zbog štete prouzročene lanjskim požarom, iako su odmah nakon požara iz agencije kazali da šteta nije velika te da neće utjecati na cijenu.

Riječ je o jedinstvenom objektu, gradskoj zgradi površine 1679 četvornih metara na Petoj aveniji nasuprot Central Parku koja je služila kao sjedište izaslanstva SFRJ u UN-u, a nakon raspada Jugoslavije nastavila ju je koristiti Srbija. Kuća na Manhattanu spada u “velike diplomatsko-konzularne komplekse” koje nije bilo moguće rasporediti sljednicama, već je odlučeno da se prodaju, a novac podijeli po sukcesijskom ključu.

Prema njemu, Hrvatskoj pripada 23,5 posto imovine ili utrška od prodaje. Ta kuća u New Yorku na tržištu je bila više godina. Određeni je broj potencijalnih kupaca, “s Forbesove liste najbogatijih”, pregledao zgradu, no kupoprodaja nije zaključena.

Ime Josipa Broza privlači kupce, kažu u agenciji, i uklapa se u bogatu povijest zgrade koja je pripadala i obitelji Vanderbilt te bila najskuplja kuća na Manhattanu. Jugoslavija ju je kupila nakon Drugog svjetskog rata, kad su cijene nekretnina potonule pa je za nju platila samo 300 tisuća dolara. Osim kuće u New Yorku, prodaje se i veleposlanstvo u Bernu.

U međuvremenu je investicijski bankar Philippe Khuong-Huu za 12,1 milijun dolara kupio stan u New Yorku koji je korišten kao rezidencija jugoslavenskog veleposlanika i također je bio oglašavan kao “Titov stan”, a prodani su i veleposlanstvo i rezidencije u Tokiju za 14,7 milijuna eura te veleposlanstvo u Bonnu za 3,7 milijuna eura.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?