Istraživanje

Tko ne plati alimentaciju, neće dobiti putovnicu

04.07.2019.
u 21:00

Čak 70 posto roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20% povremeno, dok ih samo 6,9% redovito plaća

Zbog problema u vezi s naplatom alimentacije i nepoštivanja sudskih presuda, jednoroditeljske obitelji i samohrani roditelji često žive na rubu egzistencije, piše Večernji list BiH. Bez podrške institucija i društva svakodnevno vode borbu za svoje dijete i jedna su od najugroženijih socijalnih populacija u BiH koje država ne prepoznaje kao ranjive kategorije.

Nedavno predloženim dopunama zakona značajno bi se pooštrio tretman osoba koje izbjegavaju obveze prema svojoj djeci, jer izdavanje putovnice neće biti moguće ako sve takve obveze nisu izmirene. Novi zakon u BiH pooštrava tretman za osobe koje izbjegavaju obveze prema svojoj djeci.

Izbjegavanje obveza

Naime, zastupnik u Zastupničkom domu BiH Damir Arnaut uputio je prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi putovnicu, kao i da se takvim osobama već izdana putovnica može oduzeti. Problem izbjegavanja financijskih obveza roditelja prema djeci sve je prisutniji u BiH - obama entitetima i Distriktu Brčko.

Najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da osiguraju izvršavanje tih obveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca. Zakon o putnim ispravama Bosne i Hercegovine trenutačno dopušta odbijanje zahtjeva za izdavanjem putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnositelj zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo “na zahtjev nadležnog suda”. Predloženim dopunama zakona značajno se pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju ispunjavati obveze prema svojoj djeci jer izdavanje putovnice neće biti moguće ako sve takve obveze ne budu izmirene, a u takvim situacijama i oduzimanje prethodno izdane putne isprave bit će obvezno.

Kazneno djelo

Sva tijela nadležna za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, biti obvezna podatke o neizmirenju alimentacije dostavljati tijelima nadležnim za izdavanje putovnica, a ta tijela bit će obvezna voditi evidencije i elektroničkim ih putem evidentirati u središnju evidenciju putnih isprava. Podsjećanja radi, prema istraživanju vezano uz neplaćanje alimentacije, čak 70% roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20% je plaća povremeno, dok samo 6,9% roditelja redovito plaća alimentaciju djeci. Iako je neplaćanje alimentacije kazneno djelo, vrlo ju je lako izbjeći zbog velikog broja neprijavljenih radnika i “sive ekonomije”, što je propust države i nadležnih tijela te je iznos alimentacije mizeran u odnosu na potrebe djeteta i realne troškove. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije