Bogat program ovogodišnjih, 18. Dana Tolise, publiku očekuju i novi sadržaji

Tolisa - čuvar bogate kulturne baštine: uz izložbe, koncerte, etnozvuke..., u Posavinu prvi put dolazi i ansambl Lado

storyeditor/2024-05-05/tolisa.png
06.05.2024.
u 20:40

Manifestacija će se odvijati od 1. do 9. lipnja uz pokroviteljstvo predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i Večernjeg lista

- Tolisa ima iznimnu važnost za očuvanje kulture i baštine, a svake godine ugošćuje brojne posjetitelje koji žele doživjeti i slaviti jedinstvenu kulturu i tradiciju ovog našeg prekrasnog kraja kroz manifestaciju “Dani Tolise”, piše Večernji list BiH.

Stoga već sada upućujem srdačnu dobrodošlicu svima koji će navratiti na neki od sadržaja u vrijeme manifestacije, koja će se odvijati od 1. do 9. lipnja uz pokroviteljstvo predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i našeg medijskog pokrovitelja Večernjeg lista, kojemu i ovom prilikom zahvaljujemo na praćenju - poručio je predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i Zaklade Terra Tolis Daniel Dominković.

Uz mnoge već uhodane i provjerene sadržaje, posjetitelji će ove godine moći vidjeti i neke novitete.

Oko 60 izvođača

Svakako da je jedan od najvažnijih ovogodišnjih događaja, koji je izazvao i najveće zanimanje javnosti, dolazak prvi put u Posavinu ansambla Lado. Izvest će cjelovečernji program uz nastup oko šezdeset izvođača. Novosagrađena ljetna pozornica na Stadionu NK Sloga Tolisa, gdje će biti prikazan program, odgovara tako zahtjevnom kulturnom događaju koji u Posavini s nestrpljenjem iščekuju. – Još je jedan sadržaj s ozračjem njegovanja folklorne kulturne baštine, a radi se o velikoj smotri folklora. Spoj kulturološkog, kulturnog, etnološkog i izvornog blaga ponovno će u svojoj raskošnoj ljepoti pokazati smotra u kojoj će se uvezati nekoliko stotina folkloraša iz trinaest kulturno-umjetničkih društva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Njemačke – dodaje Dominković. Svih proteklih godina manifestacija je donosila oraškom kraju, ali i cijeloj Posavini značajne sadržaje, od međunarodnih smotri folklora, pjesničkih večeri, kazališnih predstava, koncerata klasične i duhovne glazbe, izložbi etnoeksponata, umjetničkih slika i fotografija, promocija knjiga, sportskih turnira, natjecanja u starim sportovima i kuhanju domaćih jela, a od 2010. godine dodjeljuje se i književna nagrada “Fra Martin Nedić”. Zaklada Terra Tolis je, kao i prethodnih godina, raspisala natječaj za dodjelu književne nagrade, koji je ovih dana zatvoren. Ako je suditi po interesu književne javnosti diljem BiH i RH, pa i zemalja okružja, stručni sud će ponovno imati pune ruke posla izabrati najbolje. Hvalevrijedna je planirana promocija knjige “Toliški kraj na starim geografskim kartama” autora Marka Matolića te izložba fotografija “Deset godina od milenijske poplave”. Osamnaeste Dane Tolise otvorit će neslužbeno regata kajacima, kanuima i SUP-daskama od Domaljevca do Tolise pod imenom “Sedamnaest kilometara”. Bit će to prigoda i za promociju domaćih pivara. Svečani pak trenutak službenog otvorenja Dana Tolise tradicionalno se odvija u toliškom Dvoru.

Kako već godinama Dani Tolise uspješno spajaju tradiciju i moderne tokove i time samo ističu vrednote mjesta s kulturno-povijesnom težinom, manifestacija će u svojoj sastavnici imati mnogo raznih sportskih sadržaja, od starih posavskih igara do onih svojstvenih današnjem vremenu. Od sportskih sadržaja izdvaja se Memorijalni odbojkaški turnir “Čarli-Žiri”, šahovski turnir, biciklijada te otvorenje novog boćarskog terena. Sve će biti praćeno poznatim posavskim gastrodelicijama i zanimljivim natjecanjima, kao što su izbor najbolje posavske pogače, “Igrarijada” te natjecanja u starim sportovima, kao i natjecanja u kuhanju fiša i čobanca.

Zaklada Terra Tolis

- Zaklada Terra Tolis prihvatila se ozbiljnog posla organizacije manifestacije “Dani Tolise”. Za svakog smo pronašli neki od brojnih sadržaja, tako da i ove godine vjerujemo u njezin uspjeh i rekordnu posjećenost - poručuju iz Organizacijskog odbora manifestacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?