Stručnjaci o anketi

Tomašević i Klisović nemaju Bandićeve birače, a oni su ključ

kandidati-zagreb
07.03.2021.
u 09:44

U prvom krugu 38, a u drugom, bez obzira na protivnika, više od 50 posto. Toliko bi glasova, prema istraživanju Ipsosa za Novu TV, u svibnju trebao osvojiti prema anketi najizgledniji budući zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Promjene idućih tjedana

Prvo je ovo istraživanje provedeno nakon smrti Milana Bandića, i to proteklog utorka i srijede, telefonskim putem na šesto ispitanika.  Nakon čelnika Možemo!, najbolje stoji SDP-ov Joško Klisović, iako mu se predviđa velika razlika u odnosu na Tomaševića, dok je treći HDZ-ov Davor Filipović. U stopu ga slijedi Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja s 9,6 posto potpore, a na začelju su, prema Ipsosu, Zvonimir Troskot iz Mosta sa 6,5 posto potpore i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta sa 6,3, s tim da u vrijeme provedbe ankete Škoro još nije bio ni službeni ni neslužbeni kandidat svoje stranke.

Nepoznati kandidat ili kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti uživa potporu od 4,9 posto, a Ipsos je analizirao i kamo će otići glasovi koji su inače bili osigurani upravo za Milana Bandića. Izrazili su se slikovito pa za primjer uzeli sto glasača bivšeg gradonačelnika. Od tih sto 24 dobiva HDZ, 16 Vesna Škare Ožbolt, a jednak broj ljudi ostat će vjeran Bandićevoj stranci. Miroslav Škoro dobio bi 11 Bandićevih glasova, Klisović i Tomašević mogu računati na po devet, Troskot bi dobio šest, dok devet “ne zna ili će otići nekoj drugoj stranci”.

Što se podjele u zagrebačkoj Skupštini tiče, Možemo! odnosi 36,2 posto glasova, HDZ 14,7, SDP 13,8, Bandićeva stranka 7,6, a lista Vesne Škare Ožbolt 7,3 posto. Domovinski pokret trenutačno uživa potporu 6,4 posto biračkog tijela, a Most 5,9 posto. Koliko je realno Ipsosovo istraživanje, odnosno hoće li se, kako i kada rezultati ankete predstavljene u Dnevniku Nove TV još mijenjati do 16. svibnja, pitali smo stručnjake.

– Istraživanje je provedeno odmah nakon smrti gradonačelnika Bandića, dok se dojmovi još nisu slegnuli, pa pokazuje tek polazište. Može se pretpostaviti da se podaci idućih tjedana mogu znatno mijenjati jer ovise o puno faktora. Tomašević se proteklih godina profilirao kao veliki Bandićev oponent i njegov rejting je u dobroj mjeri rezultat svrstavanja protiv Bandića, a manje honoriranje programa, vizije, iskustva, stručnosti ili tima, što tek moramo vidjeti – objašnjava nam stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko pa dodaje da su se stvari počele mijenjati ulaskom Klisovića u utrku.

Do jačanja njegova rejtinga sigurno će doći, kaže Skoko, jer on je “percipiran kao čovjek s iskustvom u politici, koji uživa relativno dobar imidž među biračima”. Ljevica stoji, prema anketi, odlično. A što je s desnicom?

– Ljevica ima dva profilirana kandidata, dok je na desnici stanje dosta rascjepkano, a birači pomalo zbunjeni jer ne vide jakog lidera oko kojeg bi se okupili. Zato raste rejting Vesni Škare Ožbolt koja je poznato lice s iskustvom te bliska HDZ-ovim biračima – govori Božo Skoko, a mi pitamo hoće li zaista većina dosadašnjih Bandićevih birača, kako se već danima prognozira, otići desnici.

– Zasad je uistinu teško prognozirati komu će se prikloniti birači Milana Bandića. To ponajviše ovisi o činjenici hoće li imati svog kandidata te kakve će poruke odašiljati konkurencija u pogledu njihovih interesa i Bandićeva nasljeđa – objašnjava Skoko pa dodaje kako, unatoč gužvi među kandidatima, očito još uvijek ima prostora za “jakog kandidata, koji je prepoznatljivo lice u javnosti i uživa ugled”.

– Kad bi takav ušao, makar i u finišu kampanje, mogao bi svima pomrsiti račune – veli Božo Skoko pa ističe kako je ključno pitanje tko je najjači kandidat desnice koji može ući u drugi krug i dobiti potporu ostalih kandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?