Intervju: mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH

Podjele su vrlo opasne za male narode poput Hrvata

xxx
23.12.2016.
u 07:00

“Za kršćane je ustrajnost velika krepost i predstavlja naš put. Na tom putu ne niječemo umor i slabosti, ali nema gubljenja ideala”, kaže uoči blagdana Božića u intervjuu za Večernji list vojni biskup Tomo Vukšić.

Posljednji je tjedan uoči Božića, priprave su za taj radosni događaj. U kakvom ga ozračju dočekuju katolici Hrvati u BiH, nosi li sa sobom više neizvjesnosti?

- Katolici u BiH naviknuti su na život u neizvjesnosti, koja je već stoljetna oznaka njihova života na ovom području, kao što su još bolje naviknuti radosno živjeti svoj identitet i vjeru usred te neizvjesnosti. Dapače, i suprotiva toj neizvjesnosti jer je širenje radosti jedno od osnovnih poslanja svakoga kršćanina. Naime, kao što upaljena svjetiljka usred mraka ne služi da razbije svaku tamu, nego da pokazuje ispravan put, tako i vjera u životu svakoga kršćanina služi da bi se sigurno, a time i radosno, išlo naprijed pravim putom prema cilju unatoč neizvjesnostima. Zapravo, to je jedna od osnovnih poruka Božića jer druga osoba Presvetoga Trojstva, postavši čovjek u Isusu, nije došla na svijet zato da onemogući svaku nesigurnost u ljudskoj povijesti, nego da svakom čovjeku pokaže pravi put kroz neizvjesnosti, koje je iskusio i sam Isus.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije