Vlast izigrala dogovor s Napretkom

Topić: Hrvati su nepoželjni u Sarajevu

'franjo_topic'
Foto: ''
13.08.2014.
u 08:48

Zgrada u naselju Koševo komunističke su vlasti oduzele nakon Drugoga svjetskog rata

Uprava Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) izigrala je dogovor postignut s Hrvatskim kulturnim društvom “Napredak” o povratu zgrade nekadašnjeg učeničkog konvikta “Kralj Tomislav” odlučivši ponuditi tu vrijednu zgradu u najam na javnom natječaju, a predsjednik Napretka monsinjor Franjo Topić ocijenio je da je riječ o postupku s jasnom političkom porukom da Hrvati i njihove institucije nisu poželjni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kome smeta Napredak

“Ako ovome gradu i državi ne valja ‘Napredak’ ne znam tko valja”, kazao je velečasni Topić.

Predsjednik Napretka ne krije ogorčenost postupkom odgovornih i za sve izravno okrivljuje Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) koja je postavila sadašnje čelništvo KCUS-a.

“Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija uopće me nije htio primiti kako bismo o tome razgovarali”, kazao je Topić upirući prstom na aktualnog ministra vanjskih poslova BiH. “Napredak” se još od 1990. bori za povrat učeničkog doma “Kralj Tomislav” koji je vlastitim sredstvima izgradio nakon Prvog svjetskog rata. Zgradu u naselju Koševo komunističke su vlasti oduzele nakon Drugoga svjetskog rata da bi u nju bila useljena najprije očna klinika, a potom rodilište KCUS-a. Rodiljski je odjel potom preseljen u obnovljenu zgradu u kojoj je bio smješten i prije rata da bi prostor nekadašnjeg konvikta ostao napušten.

U BiH nikada nije donesen zakon o restituciji pa je na inzistiranje Napretka Upravni odbor KCUS-a 2011. donio odluku da se, dok se zakon ne donese, tom društvu zgrada konvikta da na korištenje uz simboličnu godišnju naknadu od jedne konvertibilne marke. “Mi smo planirali obnoviti dom i staviti ga u funkciju u kojoj je bio kada je i izgrađen”, podsjeća Topić ističući kako bi on služio za smještaj siromašnih učenika i studenata.

Suživot u BiH

No, od donošenja odluke u veljači 2011. KCUS je odugovlačio s njezinom provedbom da bi se krajem prošlog tjedna u medijima pojavio oglas u kojemu se zgrada konvikta nudi u najam na javnom natječaju, i to po cijeni od 12 KM po četvornom metru. Monsinjor Topić otvoreno ocjenjuje kako je riječ o drskoj prijevari i nepoštovanju jasnog dogovora kojim je “Napredak” pokušao ostvariti svoja prava, ali i djelovati za opću korist kako je to činio tijekom cijelog svog postojanja. Predsjednik Napretka je objasnio kako u društvu sada razmatraju koje pravne korake poduzeti, no upozorava da je nanesena politička šteta nemjerljiva. “Ovo je poruka Napretku i Hrvatima. Mnogi će kazati da smo mi više učinili za jedinstvo BiH i suživot u njoj od svih političkih stranaka zajedno. Dakle, ako ovo (vlasti) rade nama, što onda mogu drugi očekivati”, pita se Topić. Zgrada konvikta “Kralj Tomislav” za sve to vrijeme zjapi prazna i propada, čekajući rješenje ove zavrzlame s političkom pozadinom.

Komentara 11

Avatar white socks
white socks
14:28 13.08.2014.

Do prije koji mjesec Njofra je pričao da su Hrvati ravnopravni, najravnopravniji, da im je bolje nego bilo kome drugom u BiH, da je "multi" Sarajevo idilično mjesto suživota gdje jedva čekaju da se pojavi kakav Hrvat i da je on bogodan za gradonačelnika tog istog dana. Sada je odjednom sve suprotno od priče kojom se dodvoravao muslimanskim upravljačima. Čestitam druže Franjo!

JM
jezero-matica
09:53 13.08.2014.

Krpa sluzi za jednokratnu upotrebu zatim se baci u kantu za smece! Izgleda da je ovaj sljedbenik "Dobrog Pastira"(udba 1948)shvatio da je do podne s vragom tikve sadio a popodne mu se o glavu razbivaju!Zalutali pastiru vrati se stadu svome!

DU
Deleted user
13:20 13.08.2014.

Topić je poseban lik. doživotni predsjednik Napretka koji je tu instituciju pretvorio u vlastitu prćiju i s njom upravlja kako mu je volja. ovo od novebile sve potpisujem.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije