ožujak u proljetnom ruhu

Toplo vrijeme iskoristili za šetnju, ali i sezonske radove

03.03.2019.
u 09:42

Prevrtljiva veljača konačno je iza nas. Ove godine iznenadila nas je burom koja je u Hercegovini uništavala krovove, rušila stabla, prometne znakove, doslovno bacala ljude... Tako je ono što smo dosad gledali na TV-u, a dolazilo je iz Amerike gdje su uragani česta pojava, stiglo i kod nas. Ni najstariji mještani ne pamte da je tako bilo. Također, općina Tomislavgrad je u prva dva mjeseca u godini čak tri puta proglašavala elementarnu nepogodu, što se vjerojatno u svjetskim okvirima nikad nije događalo. Obilan snijeg, poplave i na kraju vjetar koji nijednu kuću nije ostavio neoštećenu, stvarali su probleme žiteljima ovog hercegovačkog gradića. Posljednji dani su u pravom smislu proljetni, temperature rastu do 20 Celzijevih stupnjeva i uživa se u obilju sunca. Jučerašnji, drugi dan ožujka ljudi su iskoristili za šetnju, ali i za sezonske radove. Sade se povrtne kulture, radi se u vinogradima. Poljoprivrednici se nadaju da se neće dogoditi neki iznenadni led kao, primjerice, u travnju 2017. godine kad je sezona krenula dobro kao rijetko kad i onda je sve iluzije o njoj uništio minus, i to u posljednjim danima travnja.

Što se tiče idućih dana, vrijeme se neće pretjerano mijenjati iako će biti više oblaka. Međutim, temperature bi tijekom cijelog tjedna trebale biti u plusu. Jutarnje će u čitavoj zemlji biti od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva, a one dnevne će rasti i do 18 Celzijevih stupnjeva. Prema aktualnim prognozama, minusa tijekom tjedna neće biti. Kiša je u Hercegovini najavljena za utorak, dok je u Bosni moguća, ali u manjim količinama. Danas uživajte u još jednom sunčanom danu, a tijekom tjedna bit će vremena da se obave svi poljoprivredni radovi koji su planirani. Međutim, unatoč ovakvom vremenu, zimske prodore ne treba otpisivati upravo zbog ranijih iskustava i 2017. godine kad je sezona, koja je dobro krenula, propala krajem travnja kad su nastupili minusi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?