sve više pismovnih pošiljki

Tradicija i dalje živi: Moderno doba nije “ukralo” slanje čestitki

21.12.2018.
u 19:40

Moderno doba, digitalizacija i novi načini komunikacije nisu ukrali dio božićne i novogodišnje ljepote, unatoč brzini slanja poruka i videozapisa današnjim “čudima tehnike” jer se istodobno šalju svim osobama čija imena su pohranjena u imeniku. Te poruke neće ostati sačuvane poput čestitki s rukopisom i imenima dragih ljudi koji su ih pisali. Iako živimo u modernom vremenu, sasvim je drukčiji osjećaj napisati čestitku i poslati ju poštom. Za takvu čestitku znamo da je onaj tko ju je pisao u tom trenutku mislio baš na nas. Sigurni smo i da nismo samo jedna od brojnih osoba kojoj je proslijeđena ista čestitka.

Staromodan način pisanja

Iako će mnogi reći da je pisanje pisama staromodan način komuniciranja i kod starijih osoba, a posebice kod mladih zaboravljen, iz Hrvatske pošte Mostar su nam kazali da to baš i nije tako. - Bez obzira na brzo i moderno vrijeme u kojemu živimo, građani još uvijek koriste usluge pošte za slanje pisama, razglednica i čestitki. Poseban mjesec je prosinac kada se osjeti da je još živa tradicija slanja božićnih i novogodišnjih čestitki pa stoga imamo povećan broj pismovnih pošiljki u Hrvatskoj pošti Mostar. S veseljem se očekuje dolazak poštara koji nosi punu torbu čestitki s najljepšim željama za nadolazeće blagdane. Najljepše su dječje čestitke koje na slanje potaknu njihovi učitelji s kojima dolaze u poštanske urede, napune ih veselim dječjim smijehom i srećom zbog prve poslane čestitke - kazali su nam iz HP-a Mostar. - Rođendanske čestitke, čestitke u povodu vjenčanja, razglednice s putovanja, ljetovanja, dodaju iz HP Mostar, šalju se tijekom cijele godine. No, najviše ih se ipak pošalje u prosincu. Hrvatska pošta Mostar u svojim poštanskim uredima nudi velik broj lijepih čestitki tradicionalnog i modernog dizajna tako da svatko može pronaći nešto za sebe i svoje najdraže. Ove godine smo početkom prosinca pokrenuli direct mailing kampanju pod nazivom “Pošaljite lijepe želje poštom” gdje smo velik broj naših korisnika upoznali s asortimanom blagdanskih čestitki lijepih motiva. Sigurni smo da će božićno-novogodišnja čestitka raznježiti malene, a odrasle vratiti u dane blagdana dok su bili djeca. Pokažimo dragim ljudima koliko mislimo na njih, donesimo osmijeh na njihova lica i nemojmo dopustiti da ugasne ova lijepa tradicija. Jer nema ništa ljepše od osobno napisane čestitke - kažu iz HP-a Mostar. - Volim pisma i žao mi je što nisam živjela u vremenu kada su se ona slala svakodnevno - kazala nam je u 27-godišnja Ivana, iako i sama priznaje da su nam telefoni i internet olakšali komuniciranje jer je, kako kaže, lakše poslati poruku nego pisati pismo. - Pismo i čestitka neće biti izbrisana kada su SMS i e-mail pretinci pretrpani, a i znamo da onome tko nam je pisao pismo u tom trenutku značimo nešto posebno - kazala je. Dodaje kako ne piše pisma svakodnevno, ali da često prijateljicama koje su na fakultetima u drugim gradovima, pa i državama, ponešto napiše. - Ona svakako ne služe da prijateljima javim neku važnu vijest, već da ih razveselim i izmamim im osmijehe na lice - kaže nam Ivana.

Izrada i slanje

Mostarka Lea kaže kako blagdane najčešće čestita SMS-om. - Čestitke najčešće šaljem porukama preko društvenih mreža, a bliske ljude nazovem. No, ove godine sam odlučila uraditi nešto drukčije. Ručno sam izradila nekoliko čestitki i poslala ih rodbini koja ne živi u BiH, nadam se da će im se svidjeti - kazala je Lea. Žepčanka Martina kazala nam je kako ona svake godine s obitelji piše čestitke i šalju ih, kako kaže, obitelji po cijelom svijetu. - Od malih nogu s roditeljima i braćom sam izrađivala, pisala i slala čestitke. Iako ih danas ne izrađujemo, ipak smo zadržali tradiciju pisanja i slanja. Početkom prosinca već kupimo čestitke na kojima zaželimo želje i šaljemo ih - kazala je Martina dodavši kako ona najviše voli primiti pravu - papirnatu čestitku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije