SAMO U BIH

Traže 700 tisuća maraka 
za “posebne uvjete rada”

'salihovic'
Foto: ''
25.02.2014.
u 11:07

i. Skupina tužitelja i stručnih suradnika istražitelja i pravnika iz Tužiteljstva BiH odlučili su tužiti državu jer im nije omogućila pravo na naknadu za posebne uvjete rada

Nije baš čest slučaj da državni tužitelji tuže državu. Upravo to se događa ovih dana u Bosni i Hercegovini. Skupina tužitelja i stručnih suradnika istražitelja i pravnika iz Tužiteljstva BiH odlučili su tužiti državu jer im nije omogućila pravo na naknadu za posebne uvjete rada.

Tvrde da su jedina kategorija ovlaštenih službenih osoba na teritoriju države BiH koja nema pravo na naknadu dodatka za posebne uvjete rada, što predstavlja diskriminaciju po osnovi izbora zanimanja radnog mjesta u odnosu na ostale zaposlenike – ovlaštene službene osobe u drugim državnim i entitetskim institucijama, a koja se ne može opravdati bilo kakvim „objektivnim“ i „razumnim“ postupanjem zakonodavca.

Financijska šteta

Istodobno, napominju tužitelji i njihovi suradnici, time se vrši povreda prava na jednakost pred zakonom i prava na imovinu, budući da Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, a koji oni zapravo osporavaju, nije sukladan Ustavu BiH i međunarodnim konvencijama. Tužitelji su izračunali i ukupnu financijsku štetu koja im je neostvarivanjem ovog prava nanesena. Od lipnja 2010. do lipnja 2013. godine oštećeni su, kažu, za oko 700 tisuća maraka.

Kako bi utvrdio je li u ovom slučaju doista prekršen Ustav, državni sud, pred kojim se vodi spor, obratio se Ustavnom sudu BiH, koji je, pak, zatražio očitovanje zakonodavca, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, ovo nije prvi put da se državni tužitelji u sudskom sporu bore za svoja radnička prava. Prošle godine je pokrenut proces izmjena zakonskih propisa kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su suci, tužitelji i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na državnoj razini, diskriminirani, jer nemaju pravo na naknadu za odvojeni život, topli obrok i troškove prijevoza.

Uz osnovne plaće, koje se kreću od 3800 do 4400 KM, a s minulim radnim stažom i više od 5000 maraka, suci i tužitelji koji nisu iz Sarajeva, odnosno koji žive 80 kilometara dalje od radnog mjesta, dobit će 300 maraka naknade za odvojeni život.

Procjena troškova

Po 400 maraka će dobivati za smještaj, kao i određenu naknadu za troškove prijevoza.

Sva ova prava ostvarivala bi se na teret državnog proračuna, a samo po ovim osnovama ukupni troškovi procijenjeni su na 158.356 maraka na godišnjoj razini.

Urađena je i procjena troškova za prehranu, odnosno topli obrok sudaca i tužitelja, kao i dijela stručnog osoblja u pravosudnim institucijama. Ti troškovi bi iznosili 437.054 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije