Izletišta

Traže se redovite linije za Kravicu, Rujište i Bunicu

27.08.2009., Ljubuski - Kupaci na vodopadu Kravici.  Photo: Ivan Kaleb/Vecernji list
12.08.2015.
u 07:48

Postoje brojni upiti turista za izletište Kravica, ali nema interesa za otvaranje autobusne linije iz Mostara

Mnogi turisti, pa i oni domaći, vole istražiti unutrašnjost zemlje ili posjetiti ona mjesta koja su ih od prije oduševila. Jedno od njih je i ljubuško izletište Kravica koje mami ljepotom prirode. Udaljeno je od Mostara oko 40-ak km.

Postoji interes, ali...

Za posjet Kravici postoji zainteresiranost turista, što su nam potvrdile i turističke agencije, ali, nažalost, još uvijek nema izravne autobusne linije. Iz tvrtke JP Parkovi d.o.o Ljubuški koja je zadužena za upravljanje, uređenje i nadzor nad Kravicom ističu kako bi pozdravili uvođenje redovite autobusne linije Mostar - Kravica jer za tim uistinu postoji potreba u ljetnim mjesecima. Naime, velik broj turista na Kravicu dolazi u privatnom angažmanu, odnosno primorani su uzimati taksi u Mostaru kako bi došli do Kravice. Inače, ove godine je prema neslužbenim informacijama, do sada Kravicu posjetilo oko 60.000 turista. Sezona je počela 1. travnja. Iako postoji zanimanje građana i turista, interesa za sada u prijevozničkim kućama još uvijek nema. I s mostarskog kolodvora su nam potvrdili kako redovito imaju upita, većinom stranih državljana za posjet Kravici, i to većinom u srcu sezone, u srpnju i kolovozu. Tako hercegovački turistički potencijali ostaju neiskorišteni između ostalog i zbog jako loše povezanosti, piše novinska agencija Patria. Mnogobrojni turisti koji dolaze u vlastitoj režiji, izvan turističkih agencija i organiziranih tura, a takvih je sve više, ostaju zarobljeni u kaosu javnog prijevoza između Mostara i okolnih turističkih odredišta. Mnoga javna prijevoznička poduzeća Mostara u ljetnom razdoblju smanjuju broj autobusnih linija. Tako, neka od najatraktivnijih turističkih odredišta u Hercegovini, kao što je vodopad Kravica, nisu javnim transportom povezana s Mostarom, gradom koji je regionalno središte.

Druga odredišta

Istu sudbinu dijeli i planinski raj, Mostarcima poznatiji kao izletište Rujište. Nekadašnje poznato odredište kampera, kupalište Bunica, s Mostarom povezuju samo dvije autobusne linije tijekom dana, jedna koja iz središta grada kreće rano ujutro u 6.30, te ona u poslijepodnevnim satima u 15:30, termini koji su nepraktični za prosječne izletnike i kupače. Tako zbog ovoga, ali i nedostatka kulturno-umjetničkih sadržaja, mnogobrojni turisti već nakon nekoliko dana preživljavanja na mostarskim paklenim vrućinama, odlučuju skratiti svoj boravak u gradu i ostatak odmora provesti na drugim odredištima. Tako neki dodaju da bi se u vrijeme turističke sezone, suprotno dosadašnjoj praksi javnih prijevozničkih poduzeća, trebalo povećati broj linija kojima će se povezati središte regije s važnijim turističkim odredištima, prenosi NAP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije