Vijeće ministara BiH

Traži se da Kosovo hitno ukine carinu na robu iz BiH

22.11.2018.
u 15:05

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju o uvođenju carina za uvoz proizvoda iz BiH na Kosovo te je od kosovske strane zatražilo da hitno ukine takse na robu iz BiH jer su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom. Također, zaključeno je da se Europska komisija treba hitno uključiti u rješavanje ovog problema i da za sada Bosna i Hercegovina neće razmatrati mogućnost uvođenja protumjera, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Prije dva dana je Vlada Kosova donijela odluku o uvođenju carina od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, ali Bosna i Hercgovina nije o tome službeno obaviještena, nego je odluka objavljena na web stranici nadležnog kosovskog ministarstva.

Borba protiv kriminala i terorizma

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o suradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija.

Ovim sporazumom će se unaprijediti suradnja na području borbe protiv transnacionalnog kriminala, transnacionalnih kriminalnih mreža i aktivnosti, međunarodnog terorizma i potencijalnih prijetnji po državnu sigurnost. Sporazumom je
predviđena i tehnička pomoć u uspostavi API (Advance Passenger Information) sustava koji omogućava tijelima nadležnim za vršenje graničnih provjera dobivanje podataka o putnicima prije njihovog dolaska na međunarodne zračne luke kako bi se poslovi graničnih službenika vršili kvalitetnije i efikasnije, a uz najminimalnije zadržavanje putnika.

Ministarstvo sigurnosti BiH će Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi ministar sigurnosti BiH.

Uvozne kvote za nabavku repromaterijala

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2018. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

Vijeće ministara je, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, izašlo ususret zahtjevima domaćeg proizvođača jer su količine tarifnih kvota za ove repromaterijale, koji se ne mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama na domaćem tržištu, prema podacima UNOBiH-a sredinom rujna 2018. godine iskorištene više od 50%. Sva nabavljena roba u okviru uvoznih kvota podliježe strogom carinskom nadzoru krajnje upotrebe.

Dozvole za zapošljavanje stranaca 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a da pritom nije ugrožena ponuda domaće radne snage. Također se osigurava veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u našoj zemlji u 2019. godini iznosi 1.570 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 880, RS 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola. Uvažavajući stanje na tržištu rada u BiH, za 2019. godinu se neće određivati kvote za sezonsko zapošljavanje.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975 radnih dozvola, od toga za Federaciju BiH 535, za RS 400 i Brčko distrikt 40 radnih dozvola. Za novo zapošljavanje stranaca, u skladu s Odlukom bit će moguće izdati 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH, za RS 200 i za Brčko distrikt 50 radnih dozvola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije