Stožer civilne zaštite ZHŽ

Traži se hitna izmjena naredbe Federalnog stožera civilne zaštite

11.04.2020.
u 20:26

Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke je održao svoju 16. izvanrednu sjednicu. Prva točka današnje sjednice je bila Naredba Federalnog stožera civilne zaštite od 10. travnja 2020. kojom između ostalog naređuje “...županijskim stožerima civilne zaštite da pod pratnjom policijskih službenika osiguraju osobe iz točke 1. sa graničnog prijelaza do mjesta određenog u rješenju za karantenu” i “Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcije poslove da upućuje osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor...”. 

Stožer je hitno zatražio izmjenu ove Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite u svrhu zaštite osoba koje prelaze preko graničnih prijelaza i upozorio Federalni stožer kako “ovakvom naredbom odgovorni ste za ugrožavanje zdravlja i života svih osoba koje su prešle granicu, obzirom da je u potpunosti nejasno i ne zna se koje osobe su zaražene, a koje nisu, pa u tom smislu odmah tražimo izmjenu Naredbe.”

Također, iz priložene Naredbe razvidno je kako Stožer CZ ŽZH ne može postupati prema osobama koje prijeđu granicu bez djelovanja sanitarnih inspektora Federacija. Želimo upozoriti kako ovo može napraviti veliku štetu i javno apeliramo na hitne izmjene ove pogubne Naredbe.

Druga točka sjednice je bila Odluka o uspostavljenju karantene u Širokom Brijegu za osobe koje Federalna uprava za inspekcijske poslove uputi u šatorski prostor s obzirom da su isti potpuno neuvjetni i u ovakvim okolnostima mogu pogodavati za širenje korona virusa. Karantena se nalazi u širem području Širokog Brijega (Mjesna zajednica Brig). Šest osoba koje su se nalazile u šatorima na graničnim prijelazima u našoj Županiji su smješteni u karantenu, biti će testirani na prisustvo korona virusa i epidemiološka služba će dati daljnje upute. Sve osobe su u dobrom stanju, nemaju simptome, omogućene su im posebne prostorije i imaju dovoljne zalihe hrane i vode, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije