Sabor SBŽ-a o uštedama u proračunu i stanju sigurnosti

Tražit ćemo novac koji nam FBiH otima

sbz
Foto: Ana Popović
12.03.2014.
u 09:26

Zakon o raspodjeli javnih prihoda potpuno je nepravedan

Na dnevnom redu redovite sjednice Sabora SBŽ uz ostalo, našao se i prijedlog mjera za zaustavljanje deficita u proračunu SBŽ, kao i informacija o stanju sigurnosti u županiji. Kreditno zaduženje od 10 milijuna maraka će biti potrošeno na izmirenje obveza prema dobavljačima te tako poslužiti i kao poticaj gospodarstvu, poboljšanju porezne politike i inspekcijskog nadzora, povećanju sredstava iz donacija, kao i vlastitih prihoda, reorganizaciji u tijelima uprave, racionalizaciji u isplati plaća i naknada proračunskim korisnicima, smanjenju izdvajanja za transfere te reduciranju materijalnih izdataka. Kratak je to sažetak prijedloga mjera za zaustavljanje deficita u proračunu SBŽ koji je na prijedlog Vlade usvojio Sabor SBŽ.

“Osnivanjem Ureda za javne nabave, kao i donošenjem jedinstvenog plana nabave ostvarit ćemo ogromne uštede u proračunu. Prostora za uštede koje ova Vlada već provodi, itekako ima još, a ja bih izdvojio isplatu jubilarnih nagrada za koje je u prošloj godini izdvojeno 850 tisuća maraka. U ovoj godini dosad smo u ove namjene potrošili 165 tisuća maraka. Smatram da ove nagrade treba reducirati, čak i potpuno ukinuti jer svima koji su danas zaposleni i imaju redovitu plaću najveća nagrada je upravo to što imaju posao i redovita primanja. Prostora za uštede ima i kod dodatka na plaću inspektorima od 30 posto. U drugim županijama i FBiH oni ovaj dodatak moraju zaraditi, a kod nas ga dobivaju u startu”, kazao je Zdravko Gavranović (SDP), ministar financija u Vladi SBŽ govoreći o prijedlogu mjera ušteda. Gavranović je ukazao i na činjenicu da su županije u potpuno neravnopravnom položaju kod raspodjele prihoda od PDV-a. “Kriteriji Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH izrazito su na štetu županija i mi ćemo tražiti naknadu barem dijela onoga što smatramo da nam pripada”, objasnio je Gavranović. Kad je u pitanju sigurnost, zastupnici su se složili kako elemenata za prosvjedovanje zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja ima, ali i da je borba za radnička prava bila tek izgovor za organiziranje rušilačkih pohoda na institucije vlasti i ustavni poredak.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?