Potpuna karantena

Treba li BiH primijeniti mjeru koja je spasila Kinu

22.03.2020.
u 15:02

Karantena i samoizolacija je jedino i najdjelotvornije rješenje u cilju suzbijanja koronavirusa. Lijek ne postoji, pa je presijecanje daljeg širenje virusa jedina opcija kojoj cijeli svijet manje-više pribjegava.

Svaka država u ovoj globalnoj borbi protiv koronavirusa ima svoje metode i plan. Neki mjere uvode postupno, neki radikalno. Ipak, virus je tu, a vremena sve manje za djelotvornu reakciju. Vlasti u BiH su u velikoj mjeri do sada povukle dobre poteze razmjerno broju zaraženih. Je li se moglo bolje i jače postupiti u nekim slučajevima - vjerojatno je. Najveći propust je napravljen s dozvolom za proslavu godišnjice kompanije Igman u Konjicu 11. ožujka, iako su preporuke na federalnoj razini bile da se obustave javna okupljanja. Sada je upravo to jedan od najopasnijih klastera širenja zaraze.

I dok se čeka Vijeće ministara da reagira na zahtjev Predsjedništva BiH i zatvori sve granične prijelaze za putnike, izuzev onih gdje su planirani šatori za karantenu, upućeni su prvi apeli za stavljanje gradova u karantene, piše Klix.ba.

Koliko bi to bila opravdana odluka pokazuje primjer Kine i grada Wuhana. Radi se o epicentru nastanka koronavirusa. Tek 23. dan nakon što je Kina obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju o sumnjivim slučajevima upale pluća, što će se ispostaviti kao novi virus, Kina je
grad Wuhan stavila u karantenu. Oštre mjere manje od mjesec dana kasnije dale su rezultat. Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od 20. veljače počeo je polako opadati. Kina se nije imala na koga ugledati pa je sama usput učila kako se izboriti s novom epidemijom.

Ipak, ostatak svijeta, pa i BiH, mogu naučiti iz tuđih grešaka. Jedino što se savjetuje je samoizolacija i stavljanje u karantenu. BiH do sada
ima 93 potvrđena slučaja koronavirusa od čega jedan smrtni. Prvi slučaj u našoj zemlji potvrđen je 5. ožujka. Apeli pojedinih institucija u BiH da se gradovi stave u karantene su već upućeni. Na to otvoreno pozivaju Dom zdravlja u Mostaru, ali i Civilna zaštita Tuzle.

Naš zdravstveni sustav je nedovoljno jak i stabilan da bi izdržao masovnu hospitalizaciju zaraženih, pa je samoizolacija i karantena jedino rješenje koje može presjeći širenje zaraze.

Policijski sat je uveden u oba entiteta, a pored svih drugih mjera poput dezinfekcije, minimalnog kretanja, korištenja maski i slično, ograničavanje protoka ljudi među gradovima unutar države se nameće kao opravdana mjera. Naravno, kao i u slučaju vanjskog prometa, protok robe bi ostao kao i do sada, donosi Klix.

Na nadležnima je sada da povlače odgovorne poteze koji će se možda činiti strogim, ali neophodnim jer su u službi nečega neophodnog, a to je spašavanja ljudskih života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije