korona kriza

Treba li očekivati rast kamata i rata kredita vezanih za euro?

krediti
30.04.2020.
u 21:42

Iako su poznavatelji širom svijeta najavljivali početak rasta euribora i rata na kredite, nove okolnosti i ekonomsko usporavanje Europe donijelo je i obrt na tržištu zajmova.

Nove procjene, naime, govore kako početak rasta rata na kredite vezane za euro ne treba očekivati naredne godine kako je najavljivano prije korona krize, kao i da bi značajniji rast kamata trebalo biti odložen barem do 2022., piše Indikator.ba.

Trenutna vrijednost jednomjesečnog euribora je minus 0,4 odsto, što govori o njegovom minimalnom utjecaju na cijenu kredita. Uspooredbe radi, prije deset godina euribor je bio i veći od 4,5 posto, a eventualni skok na dva posto mogao bi današnju mjesečnu ratu kredita od 250 eura da poveća na 310 eura.

Nakon dugogodišnjeg stagniranja, euribor je lagano počeo rasti početkom ožujka. Međutim, domaći i strani financijski stručnjaci slažu se u jednom - razloga za brigu nema. Kako ocjenjuju, euribor će postepeno početi rasti tek kada se završi aktualna kriza i njene posljedice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste potražnja za novcem.

Glavni ekonomist Švedske banke u Estoniji Toni Mertsina kaže u razgovoru za "Blic" kako nova kretanja euribora i rata treba vezivati za aktualnu krizu.

- Očekujemo da će Euribor početi postepeno rasti kada se kriza završi i kada poraste potražnja za novcem. Međutim, trenutno ne predviđamo njegov snažan rast. Ne vidimo da će Europska centralna banka ove godine mijenjati svoju politiku kamatnih stopa. Također, banke radije osiguravaju svoju likvidnost nego što bi pozajmljivale novac bankama s većim kamatama, ocijenio je Mertsina.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže kako je u ovakvim okolnostima teško predvidjeti kada bi euribor mogao početi rasti, ali se usuđuje reći kako takav trend ne treba očekivati brzo.

- Mislim da Euribor definitivno neće rasti u narednom razdoblju, čak bih se usudio reći kako očekujem i njegov daljnji pad, jer je to efekt krize. Sve referentne kamate se smanjuju, to je uradila i Narodna banka, očekujem da će slično postupiti i Europska centralna banka, tako da korisnici kredita vezanih za euro trenutno nemaju razloga za brigu, ocijenio je Grubišić za "Blic Biznis".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?