važno je znati

Treba li zapravo ispirati meso prije kuhanja? Evo konačnog odgovora

meso
shutterstock
09.07.2021.
u 07:40

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse?

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?

Nije nepoznato da ono na sebi može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru - u nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

Ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari - očistite dobro radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi, do kraja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?