Intervju Jelke Miličević, potpredsjednice Vlade i ministrice financija FBiH

Trebat će nam milijardu maraka da uvežemo radni staž

MOSTAR, 23. prosinca (FENA) - Vlada Federacije BiH utvrdila je, na sjednici u Mostaru, konaÄ?an prijedlog federalnog proraÄ?una za 2016. godinu, kao i prijedlog zakona o njegovom izvr??enju, te su oba teksta upuÄ?ena predsjedavajuÄ?em Domu naroda Federaci
20.10.2016.
u 07:00

Vodećim dužnosnicima Federacije BiH, uključujući predsjednika Marinka Čavaru ili premijera Fadila Novalića, kasne plaće jer federalni Parlament nije na vrijeme donio odluku o zaduženju vezanu uz novi zajam kod MMF-a. Odluka je to potpredsjednice Vlade i federalne ministrice financija Jelke Milićević koja u intervju za Večernji list, uz ostalo, komentira i izmjene propisa koji bi trebali popraviti poziciju radnika.

Mnogo je reakcija izazvala primjena novog pravilnika kojim se oporezuju viši iznosi toplog obroka i regresa u FBiH. Odlučni ste ne odustati od primjene ovog pravilnika. Zašto?

- To je praksa koja je postojala jedino u FBiH. Topli obrok kao neoporezivo primanje ne postoji u našem okruženju. Na određeni način Vlada je legalizirala jedan značajan dio primanja koji se nije oporezivao, a to je vezano uz topli obrok, prijevoz, regres i čitav niz davanja iz radnog odnosa po ranijim kolektivnim ugovorima. S druge strane, mi smo kao Federacija imali stope poreza i doprinosa, po nekim ocjenama, među najvećima. No, to nije tako. Sve analize upućuju na to da iz realnog sektora u ukupnom broju zaposlenih gotovo jedna trećina isplaćuje plaće od 350 do 500 KM i u toj strukturi otprilike 50% je neoporezivih primanja, a ostatak plaća. Na ovaj način su prvo zakinuti radnici jer oni nikada ne mogu dosegnuti ni minimalnu mirovinu od 326 KM. Nadalje, za poslodavce smo dali mogućnost da imaju uštedu u poslovanju vezano uz neplaćanje doprinosa i poreza na tu razliku plaće. I treće, nažalost, imamo jedan broj radnika kojima se zaračunaju i topli obrok i regres, a ne prime taj novac. Da bismo sve naše djelatnike doveli u ravnopravan položaj, mislim da je ovo ispravna politika jer će se na određeni način proširiti porezna osnovica, a smanjit će se porezi i doprinosi. Radili smo projekcije i pravimo nekoliko varijanti jer se ne smiju ugroziti izvanproračunski fondovi koji su ionako nestabilni, a s druge strane, moramo poslati poruku da mi nemamo veće poreze i doprinose od okruženja. Imat ćemo prostora za nekih sedam-osam posto smanjiti poreze i doprinose u odnosu na sadašnje, što znači da ćemo imati jedinstvene pokazatelje po kojima će nas moći uspoređivati investitori ili analitičari izvana.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije