SAMI SEBI ŠEFOVI Članovi Vlade FBiH u “tehničkom” mandatu obnašaju dvostruke dužnosti

Trećina članova odlazeće 
Vlade FBiH istodobno 
obavlja i dužnost zastupnika

niksic
30.03.2015.
u 09:31

Apsurdnost političke situacije u BiH, posebice u Federaciji, ogleda se na razne načine, a jedan od najočitijih je višemjesečno obnašanje dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ili javnim poduzećima. Zbog problema koji su pratili uspostavu vlasti u Federaciji, “platformaška” Vlada došla je u poziciju da, usprkos gubitku svakog izbornog legitimiteta, mjesecima donosi odluke kojima se kreiraju procesi u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Iako je jedan broj članova Nikšićeve Vlade, pa i on sam, izabran u zakonodavna tijela, ne odriču se izvršne vlasti.

Dvije pozicije

Trećina članova odlazeće Vlade FBiH istodobno obavlja i dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH čekajući izbor svojih nasljednika više od pet mjeseci nakon općih izbora. Tako su među federalnim zastupnicima u novom sazivu dosadašnji premijer tog entiteta Nermin Nikšić, kao i federalni ministar za promet i veze Enver Bijedić, znanost i obrazovanje Damir Mašić, braniteljska pitanja Zukan Helez, te zdravstvo Rusmir Mesihović. Mesihović je u međuvremenu priopćio kako se povlači s mjesta ministra za zdravstvo FBiH zbog imenovanja na poziciju glavnog ravnatelja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. O statusu federalnog zastupnika se nije izjašnjavao, tako da i dalje ostaje na dvije pozicije, s drugom ulogom. I dosadašnji ministar za kulturu i sport Salmir Kaplan je novoizabrani federalni zastupnik. Poseban slučaj je doskorašnji ministar rada i socijalne skrbi Vjekoslav Čamber koji se ministarske dužnosti “odrekao” kako bi zasjeo na mjesto prvog čovjeka Ureda FBiH za europske integracije.

Sporna imenovanja

To imenovanje jedno je od onih koje je federalna Vlada izvršila u “tehničkom” mandatu, a u javnosti su prisutna nagađanja čime je to bivši HSP-ov ministar zadužio SDP i SDA da ga postave na ovako atraktivnu poziciju. Još dva člana Vlade Federacije BiH imenovana su ili čekaju imenovanje na nove pozicije. Ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš preuzeo je isti resor u Vladi Sarajevske županije, a dosadašnji federalni ministar za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba Adil Osmanović postat će već ovaj tjedan, ako bude imenovano Vijeće ministara BiH, državni ministar civilnih poslova. Ovakvu situaciju u kojoj se dupliraju pozicije u vlasti na različitim razinama, Federacija u svoja dva desetljeća postojanja ne pamti. I ovo je razlog više zašto treba što prije izabrati novu Vladu. Imenovanje novih ministara očekuje se ovaj tjedan, čime prestaje pravna i politička kriza koja je trajala četiri godine zbog nametanja nelegalne i nelegitimne Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije