dokazali zašto

Trećina parova se posvađa oko ove stvari u kućanstvu - a vi?

Dreamstime
18.10.2017.
u 08:32

Ponekad parovi gube puno energije na prepiranje oko stvari koje zapravo ne bi trebale toliko okupirati njihovu pažnju - jedna od njih je i vladavina nad termostatom

Upaliti ili ne upaliti grijanje, na kojoj temperaturi i kada - tema je oko koje se svađa trećina parova u ljubavnim vezama, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Studija kojoj je pokrovitelj bila tvrtka za instaliranje i održavanje kotlova i termostata Corgi Homeplan otkrila je da četiri od deset žena promijeni temperaturu grijanja kriomice, bez partnerovog znanja. Priznale su da to naprave tako kako bi izbjegle svađu i prigovaranje, prenosi 24sata.hr.

Ženama je često hladnije nego muškarcima, a tome u prilog ide i studija nizozemskih znanstvenika iz 2015. godine. Ona je pokazala kako je ženama ugodno na temperaturi između 24 i 25 stupnjeva Celzijusovih - 2,5 stupnja više nego muškarcima.

Prema drugoj studiji, temperatura ženskih ruku u slučaju izloženosti hladnoći je u prosjeku tri stupnja niža nego kod muškaraca.

Jačem osjećaju hladnoće kod žena doprinosi i hormon estrogen. Zbog njega se krv blago zgrušava pa je snižen protok krvi kroz kapilara do prstiju i nogu. Istraživanja su, također, pokazala da je ženama češće hladno kada ovuliraju - razina estrogena tada je viša nego inače.

I metabolizam tijela ima ključnu ulogu u osjećaju hladnoće. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca. Naime, veća mišićna masa doprinosi bržem radu metabolizma u mirovanju i cirkuliranju krvi kroz tijelo, a to češći slučaj kod muškaraca, otkriva Independent.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?