Hrvatsko proljeće središnje Bosne

Tri kazališne poslastice

11.05.2018.
u 07:00

Mostarski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković u Dobretićima 12. svibnja u 17 sati odigrat će predstavu “Abeceda književnosti” za učenike u ovoj maloj općini Srednjobosanske županije. Radi se o predstavi koja skida veo s književnosti i na komičan, nekada na posve ozbiljan, način komunicira s djecom preko književnosti. Samo neki od pisaca koji se spominju u predstavi su A. B. Šimić, Tin Ujević, Luko Paljetak, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Braća Grimm, ali i mnogi drugi, kao što su August Šenoa, Ivana Brlić-Mažuranić, A. G. Matoš, Vjenceslav Novak, Edgar Allan Poe, Ivan Gundulić, Branko Ćopić, William Shakespeare, Henrik Ibsen, Fjodor M. Dostojevski, Luigi Pirandello. “Abeceda književnosti” zamišljena je kao sat hrvatskog jezika na kojemu se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama velikih djela. Nakon predstave za dobretićke osnovce, Ivo Krešić će u dvorani Osnovne škole odigrati i monodramu “Otirač – Uan men šou” s početkom u 19 sati.

Iz Hrvatske u s. Bosnu

Iz Hrvatske u središnju Bosnu stiže još jedna kazališna uspješnica u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra &TD. Predstava “Ja koja imam nevinije ruke”, u izvedbi Vesne Tominac Matačić, a u režiji Ivana Lea Leme, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije, donosi najzanimljivije tekstove i fragmente iz života jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun. Poetska monodrama nagrađena je na Međunarodnom festivalu monodrame 2015. godine u Bitoli najvećom nagradom Grand Prix. Impozantan kazališni hommage životu i djelu pjesnikinje Vesne Parun, Tominac-Matačić će odigrati pred publikom u Novom Travniku 12. svibnja u Domu kulture s početkom u 20 sati.

Festivalski se program nastavlja u Busovači gdje će biti prikazan i jedan filmski novitet, dugometražni dokumentarni film “Putevi duhana” koji donosi priču o jednoj gotovo mitološkoj temi: švercu duhana. Dokumentarac “Putevi duhana” sniman je na lokacijama u Uskoplju, Rami i Hercegovini. Producent filma je Pivica Perić iz Uskoplja, redatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenarist hrvatski književnik Josip Mlakić iz Uskoplja. Film je tehnički realiziran uz pomoć produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega, a financijski podržan od hrvatskog HAVC-a i Zaklade za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta. Prikazivanje filma je u busovačkom kinu Theatre u nedjelju 13. svibnja u 19 sati. Nakon premijere u Uskoplju, ovo je prvo prikazivanje “Puteva duhana”.

Ulaz besplatan

Podsjećamo, ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan. Organizatori projekta su ŽO Mladeži HDZ-a BiH SBŽ, a koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović. Partneri festivala su udruge Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka. Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ-a BiH SBŽ, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija SBŽ, predsjedatelja Sabora SBŽ, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia printa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije