savjetnik

Tri pitanja za endokrinologa o Hashimotu: Cijepiti se ili ne protiv COVID-a, kako liječiti i zašto terapija nije uvijek dobra?

25.11.2021.
u 14:23

Hashimotov, ili preciznije nazvan kronični autoimuni tireoiditis je autoimuna bolest štitnjače, a u današnje je vrijeme glavni uzrok poremećaja funkcije štitnjače.

Donosimo tri pitanja čitatelj i odgovara liječnika iz naše rubrike Halo, doktore.

 

Imam pitanje u vezi cijepljenja protiv COVID-a povezano a autoimunom bolesti štitnjače. Trenutno sam u fazi pretraga, jer mi je dijagnosticirana bolest štitnjače (hipertieroza), a moja liječnica opće prakse mi je rekla da pričekam s cijepljenjem dok se ne završi cijela obrada. Zanima me zbog čega i ako se cijepim, koje rizike nosi to s obzirom na moju bolest, te koje je cjepivo preporučljivo za moju bolest? Imam 50 godina i nemam drugih dijagnoza.

Odgovara: Dr.sc. Ivan Kruljac, dr.med, specijalist endokrinologije i dijabetologije

Svim svojim pacijentima s Hashimotovim tireoiditisom savjetujem da prime cjepivo. Ukoliko je Hashimoto jedina autoimuna bolest koju pacijent ima, onda preporučam Pfizerovo cjepivo, a ukoliko pacijent ima više autoimunih bolesti, onda sam skloniji Astra-Zeneca ili J&J cjepivu, naravno, ukoliko nemaju povećan rizik od tromboembolijskih incidenata. Nekako dokazi idu u prilog tome da su komplikacije Astra-Zeneca i J&J cjepiva uglavnom tromboembolije, za razliku od Pfizera i Moderne koje nešto češće potaknu neku autoimunu reakciju u organizmu. Treba naglasiti da su sve ove komplikacije veoma rijetke, za razliku od same bolesti COVID-19 kada se također sve ove komplikacije mogu javiti, samo je tada za njih puno veća vjerojatnost. Dakle, moj savjet je da se svakako cijepite.

 

Shutterstock

 

Imam Hashimotovu bolest. U svibnju prošle godine počela sam uzimati Euthyrox radi snižavanja TSH na 2,5 zbog planiranja trudnoće. Prije terapije TSH je bio 3,5. Prva 2 mjeseca uzimala sam Euthyrox 25, ali bez rezultata te je uveden i Euthyrox 50. Do sada je isprobano nekoliko kombinacija ta dva lijeka, ali bez uspjeha. Koji bi mogao biti razlog tome i postoji li rješenje za moju situaciju?

Odgovara: Dr.sc. Ivan Kruljac, dr.med, specijalist endokrinologije i dijabetologije

Tijek subkliničke hipotireoze u Hashimotovom tireoiditisu je često takav, nekad je potrebno dozu Euthyroxa povećati, a nekada smanjiti. Bitno je lijek uvijek uzimati na prazan želudac, dva sata prije ili dva sata poslije doručka, kako bismo bili sigurni da se lijek uvijek jednako apsorbira. Kada nalaz TSH tako reagira na promjenu doze, uglavnom je problem upravo u apsorpciji samog lijeka, a taj problem možemo riješiti na prethodno opisan način.

 

Imam 23 godine i prošle godine u 2. mjesec sam otkrila da imam Hashimotov tireoiditis i hipotireozu. U početku sam pila kombinaciju 25 i 50 Euthyroxa uslijed čega se TSH još više povećao, no povećanjem terapije se smanjio sa 9,15 na 3,3 u 8 mjeseci. Trenutno pijem 50 mik 6 dana i 62,5 mik 1 dan. Zanima me što mislite o prestanku uzimanja Euthyroxa kada TSH potpuno dođe na normalnu razinu? Također, postoje Thyromaxx kapsule za normalan rad štitnjače te me zanima što mislite o kombinaciji tih kapsula s Euthyroxom te eventualno samo njihovom uzimanju s prestankom uzimanja Euthyroxa? 

Odgovara: Dr.sc. Ivan Kruljac, dr.med, specijalist endokrinologije i dijabetologije

Nije dobro prestati uzimati terapiju kada TSH bude optimalan, jer će po prestanku terapije TSH ponovno porasti. Ukoliko se vi osjećate dobro na ovoj terapiji, nije potrebno išta mijenjati. Vjerojatno vas zanima da li ćete u jednom trenutku moći prestati uzimati levotiroksin, no na to pitanje ne mogu dati precizan odgovor, pogotovo zato što ne znam početne vrijednosti TSH, titar protutijela, koncentraciju T3 u krvi, i vaš metabolički status. Vjerojatnije je da će vam uvijek trebati mala doza hormona štitnjače, no apsolutno je moguće da u jednom trenutku štitnjača ponovno počne dobro raditi. To ćemo zaključiti ukoliko vam TSH uz ovu terapiju bude prenizak, nakon čega će se doza levotiroksina moći postupno smanjivati. Thyromaxx sadržava selen i cink, dva veoma važna elementa za normalan rad štitnjače i normalnu pretvorbu T4 u T3. U teoriji, dodatak selena i cinka u prehranu može smiriti sam autoimuni odgovor, smanjiti titar antiTPO protutijela, a pri tome štitnjača nekada može ponovno profunkcionirati. Stoga, mogu preporučiti uzimanje ovog dodatka prehrani, ali i bilo koji drugi pripravak koji sadrži selen i cink.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?