sarajevo

Trodnevna konferencija u organizaciji Paneuropske unije BiH počela u Sarajevu

Sarajevo
FENA
27.05.2016.
u 21:30

Trodnevna međunarodna konferencija u organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine o temi Bosna i Hercegovina, jugoistočna Europa, Europska unija: Izazovi integracija i regionalne suradnje u kontekstu globalizacije“ otvorena je u Sarajevu.

Tijekom konferencije  u gradskoj Vijećnici sutra će biti održana i sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Očekuje se donošenje deklaracije koju će sudionici po završetku skupa uputiti vlastima Bosne i Hercegovine i predstavnicima  međunarodne zajednice.

Organizatori iz Paneuropske unije BiH, najavljujući skup prije dva dana na pres-konferenciji, istaknuli su da je cilj okupiti što više prijatelja Bosne i Hercegovine jer smatraju da će njen put prema Europskoj uniji biti najbrži ako joj se pomogne u tom procesu.

Fokus na ovoj konferenciji je na regiji jugoistočne Europe jer je njen interes pridruživanje Europskoj uniji, pa skupu  prisustvuju članovi paneuropskih asocijacija iz  susjednih zemalja BiH, ali i iz Španjolske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, akreditirani veleposlanici u BiH, predstavnici bh. vlasti i međunarodne zajednice, političkih, vjerskih i akademskih institucija.

Tijekom današnjeg prvog panela „Europa nas očekuje“, predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran je kazao da su osnovni motivi koje organizator naglašava već godinama na ovim konferencijama - da Bosna i Hercegovina nema drugog puta do europskog i da Europske unija treba da nastavi realizaciju njene najuspješnije politike, a to je politika proširenja.

Uz zahvlanost europskim prijateljima koji su došli na konferenciju i njihovim velikim zalaganjima za BiH, naglasio je da tu volju i mogućnosti treba iskoristiti. Samo na primjeru Hrvatske može se objasniti koliko su snažnu ulogu u pristupanju Europskoj uniji imali paneuropljani, ali i na primjeru mnogih drugih zemalja, dodao je.

- Snažnija  medijacija iz Europe, ali i konkretizacija procesa od bh. vlasti doveli su Bosnu i Hercegovinu do sadašnje faze integracije. Ali niko se sada ne bi smio ulijeniti, već djelovati i snažnije uspostaviti mehanizme koordinacije bez kojih će ovaj proces biti usporen, što nikome nije u inetresu. Tempo se mora održavati i jedino je moguć ako veslači na brodu istom snagom i zamahom veslaju. Čim jedan veslač zabušava, brod usporava ili skreće s putanje - rekao je, između ostalog,  Gavran.

Predsjednik Međunarodne Peneuropske unije Alain Terrenoire  naglasio je da Europa proživaljava neke od najtežih trenutaka od uspostave Europske unije, ali i da Unija nestrpljivo očekuje pridruživanje Bosne i Hercegovine. Po njegovim riječima, to nije paradoks jer BiH ima kapacitet da postane primjer pošto njeni građani i pored teške prošlosti ipak znaju kako se može živjeti zajedno i pružiti ruku jedini drugima, a to Europljanima danas treba.

- Zato vlasti Bosne i Hercegovine treba da pokažu da znaju kako uvesti zemlju u Europsku uniju koja mora biti proširena za sve zemlje jugoistočne Europe. Čekamo da postanu kandidati a ubrzo i članice Unije sa svim obavezama. Današnja Europska unija jeste pogođena problemima, među njima i opasnostima terorizma, ali moramo imati Europu koja će kontrolirati vanjske granice - rekao je Terrenoire.

Član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić je uputio apel bh. političarima da država i društvo što je prije moguće postanu homogeni, naglašavajući koliko je važno da Bosna i Hercegovina bude uporna u traženju europskog puta.

- Mir nije sve, ali bez mira, sve je ništa - kazao je Topić,  pozivajući na izdizanje iznad svih parcijalizama i ograda.

Zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji je ipak prihvaćena, dodao je Topić, koji se nada kandidatskom statusu zemlje u idućoj godini.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je izrazila zadovoljstvo što će na konferenciji biti riječi o integracionim izazovima BiH te izrazila snažnu institucionalnu opredijeljenost za nastavak ispunjavannja uvjeta za pridruživanje Europskoj uniji.

- Zahtjev BiH i zamah u reformskim procesima nedvojbeno su dokaz želje za europskim integracijama. Nesporno je da BiH treba europsku obitelj, ali i Europska unija Bosnu i Hercegovinu - kazala je.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula smatra da BiH nipošto ne smije ispustiti zamah koji je u zadnje vrijeme postigla u nastojanjima da se približi Europi i nada se, kako je naveo, da na kraju integracijskog procesa, ni BiH ni Europska unija neće izgledati kao danas.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark također smatra da BiH mora zadržati postignuti tempo, „uhvatiti sadašnji dobar trenutak“ postignut s ciljem da se vrati na pravi put pridruživanja Uniji.

- Vlasti se moraju snažno angažirati na ispunjavanju obaveza - kazao je Wigemark, naglašavajući posebno potrebno ispunjavanje ciljeva iz Reformske agende.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?