potražnja višestruko porasla

Tropski val u BiH povećao prodaju klima-uređaja

15.06.2019.
u 20:00

Tropske temperature koje su posljednjih dana zapljusnule BiH, ali i regiju donijele su veću potražnju za klima-uređajima, bez kojih se, kako ističu prodavači, teško može normalno funkcionirati, piše Večernji list BiH. 

Povećana prodaja

Tako se u trgovinama, gdje se inače prosječno prodaju jedan ili dva uređaja dnevno, sad prodaje i po 10 njih. Da je povećanja potražnja, potvrdili su nam i u jednom hercegovačkom servisu. - Radimo isključivo Fujitsu uređaje, japanski brend koji je malo skuplji od onih kineskih. No, unatoč cijenama, potražnja je znatno povećana u odnosu na prethodne mjesece. Svi znamo koliko vruće može biti u Hercegovini i da je gotovo nemoguće normalno funkcionirati bez klime - kaže nam jedan od djelatnika tvrtke koja se bavi prodajom klima ističući i koje su najtraženije. - Ljudi kod nas najčešće traže klime i koje mogu grijati. Najveća nam je prodaja, osim tijekom ljeta, u rujnu i listopadu kad nam se stvaraju velike gužve i kad je riječ o montaži. Već sad se na montiranje klime čeka oko sedam dana - priča nam u razgovoru, navodeći cijene i najtraženije modele. - Najpovoljnija klima koja je u našoj ponudi je 890 KM, dok je najtraženija koja stoji 1100 KM, koja ima mogućnost hlađenja i grijanja - objasnio je. No, osim u Hercegovini, gdje je poznato da su ljeta ‘paklena’, i u drugim dijelovima BiH vlada veliko zanimanje za kupnju ovih uređaja.

I u jednoj banjolučkoj trgovini za Nezavisne novine su kazali da je posljednjih 10-ak dana potražnja znatno povećana. “Prodaja klima-uređaja je dobra otkako se vrijeme proljepšalo. Moglo bi se reći da je, u odnosu na prethodnu godinu, mnogo bolja”, rekli su u trgovini i dodali da su cijene klima-uređaja 560 KM - 1400 KM.

Temperatura hlađenja

No, s druge strane, ono na što svakako treba obratiti pozornost je temperatura hlađenja koja nikako ne smije biti ekstremno drukčija od one vani. A preporuka je da razlika u temperaturi ne bude veća od pet do osam stupnjeva jer nekontrolirano rashlađivanje prostorija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?