Poljoprivreda

Troškovi za uspostavu komisije za organsku proizvodnju 50.000 KM

FARMA ORGANSKE HRANE U BARAJEVU BEOGRAD 1005 2013 FOTO Z.KNEZEVIC
16.08.2015.
u 16:50

Dopisom koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo Vladi FBiH mogli bi se napokon razriješiti svi problemi u vezi uzgoja organske hrane u Federaciji

Potrošači u cijelome svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, sve više iskazuju interes za hranom koja je uzgojena bez upotrebe pesticida i mineralnih gnojiva, i koja je uzgojena, odnosno, proizvedena na prirodan način. S druge strane, promotori organske proizvodnje su doprinijeli društvenoj spoznaji o smanjenom štetnom utjecaju na prirodnu okolinu, što je dodatno doprinijelo sve većoj zainteresiranosti za ovu vrstu proizvodnje.

U Federaciji BiH, a ni na razini BiH, nema službenih podataka o broju subjekata, odnosno koliko poljoprivrednika se bavi organskom proizvodnjom. Jedini dostupni podaci jesu podaci certifikacijskih tijela koji su akreditirani od inozemnih organizacija, a nema ni službenih podataka o količini, vrsti i vrijednosti organskih proizvoda koji se stavljaju na tržište Federacije BiH, odnosno BiH. Procjena je da se tijekom protekle 2014. godine oko 76 poljoprivrednika u Federaciji BiH bavilo organskom poljoprivrednom proizvodnjom pod kontrolom privatnih certifikacijskih tijela koja djeluju na prostoru BiH. U studenom 2014. godine Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu s vlastitim planom rada za 2014. godinu, izradilo je Informaciju o preuzimanju propisa iz oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, te predložilo da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji zaključak.

Prvi pravni propis na razini Europske unije o organskoj proizvodnji donesen je 1991. godine usvajanjem Uredbe Vijeća 91 od 24. lipnja 1991. godine o organskoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i odgovarajućem obilježavanju tih proizvoda i životnih namirnica. Prema tvrdnji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u početku uspostave cjelokupnog reguliranja organske poljoprivredne proizvodnje bit će potrebno osigurati određena dodatna financijska sredstva, dok će dugoročno ova rješenja dovesti do ekonomičnijih postupaka.

Dopisom, koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo Vladi Federacije BiH, mogli bi se napokon razriješiti svi problemi u vezi uzgoja organske hrane u Federaciji. Uz niz obrazloženja i mišljenja stručnih organa, upućen je i prednacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.

Za uspostavu cjelokupnog reguliranja organske poljoprivredne proizvodnje bit će potrebno osigurati određena dodatna financijska sredstva, dok će dugoročno ova rješenja dovesti do ekonomičnijih postupaka. Potrebna sredstva koja trebaju biti osigurana procjenjuju se na oko 50.000 KM, i to u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona, za pokrivanje troškova uspostave komisije za organsku poljoprivredu, a ista se trebaju osigurati u okviru ukupnih rashoda Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na godišnjoj razini, stoji u dopisu Vladi Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije