Ermin Čengić

Tržište osiguranja će se oporaviti od posljedica pandemije

07.06.2020.
u 11:13

Generalni tajnik Udruženja društava za osiguranje u FBiH (UDO FBiH) Ermin Čengić izjavio je da tržište osiguranja kao dio gospodarstva i financijskog sektora nije imuno na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, te se dogodio očekivani pad premije osiguranja.

- Od onih vrsta osiguranja koje imaju značajniji udio na tržištu, u prva četiri mjeseca veći pad u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine je u segmentu osiguranja cestovnih vozila (kasko), kod obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, životnog osiguranja, osiguranja kredita, u zdravstvenim osiguranjima.... – rekao je Čengić za Fenu.

Taj pad je, prema njegovim riječima, primjetniji ako se posebno promatra travanj gdje su gotovo sve značajnije vrste osiguranja imale nižu ostvarenu premiju u usporedbi s travnjem  2019. godine.

- Vjerujemo da će, s postepenom normalizacijom situacije i zaživljavanjem poslovnih aktivnosti, te pokretanjem biznisa koji su zaustavljeni, doći i do postepenog oporavka tržišta – kazao je Čengić.

Naglasio je kako je u ovom sektoru tijekom stanja nesreće prouzročenog pojavom koronavirusa na prvom mjestu bila zaštita zdravlja osiguranika, te je svako društvo za osiguranje provelo sve preventivne mjere propisane od kriznih stožera. 

- U skladu s tim mjerama pažnja je posvećena i zaštiti zdravlja naših zposlenika i radnika svih institucija koje djeluju u okviru industrije osiguranja gdje spada i Udruženje koje okuplja 17 osiguravajućih društava koja rade na području Federacije BIH. Osiguravajuća društva su prilagodila svoje prodajne i ostale aktivnosti izvanrednim okolnostima, ali se bez prekida radilo cijelo vrijeme od proglašenja stanja prirodne nesreće – dodao je generalni tajknik UDO FBiH.

Na pitanje kako će pandemija dalje utjecati na tržište osiguranja, Čengić je kazao kako će biznis, čija je svrha saniranje šteta i posljedica raznih vrsta negativnih događaja, sasvim sigurno doživjeti neku vrstu transformacije.

- Sve ono što smo preživjeli ili preživljavamo će, moguće je, u jednom drugom smislu utjecati i na to da građani BiH u značajno većoj mjeri vode računa o osiguranju sebe i svoje obitelji, da vode zdraviji i ispunjeniji život i da, unatoč najavama recesije, ostave prostor u svom kućnom proračunu za osiguranje onog najvrijednijeg što posjeduju - naglasio je Čengić.

Najavio je da Udruženje društava za osiguranje u FBiH planira 22. i 23. listopada ove godine organizirati drugu po redu konferenciju „Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini“ kao mjesto okupljanja osiguravajuće industrije, razmjene informacija i znanja među osiguravateljima i sagledavanja najboljih praksi i iskustava s tržišta.

Konferencija je namijenjena domaćoj i regionalnoj stručnoj ali i široj javnosti, s ciljem promocije osiguranja i osiguravanja, uz učešće predstavnika društava za osiguranje iz BiH i regije, institucija osiguranja BiH i oba entiteta te predstavnika svih razina vlasti u BiH, akademske zajednice, pravosudnih institucija, medija te drugih institucija i organizacija koje su neposredno ili posredno vezano za djelatnost osiguranja.

- Pored pripreme ove konferencije Udruženje svakodnevno radi i na usuglašavanju i definiranju zajedničkih interesa unutar struke osiguranja u F BiH i BiH. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovih dana sudjelovali na godišnjoj skupštini europskog udruženja osiguravatelja Insurance Europe gdje je Bosna i Hercegovina po prvi put bila zastupljena i gdje smo prisutni kao pridruženi član. Ova činjenica ima svoj izuzetan značaj u kontekstu daljnjeg približavanja naše države Europskoj uniji te usklađivanja tržišnih standarda u BiH s onima u državama EU – istaknuo je Čengić.

Iako je činjenica da je naše tržište osiguranja još nedovoljno razvijeno, da je financijska pismenost i svijest o značaju osiguranja na niskoj razini, da je osobni proračun naših građana preopterećen i da se osiguranje ne nalazi u vrhu njihovih prioriteta, u Udruženju društava za osiguranje u F BiH vjeruju da građani zaslužuju imati europsku razinu usluga i europsku razinu ponude osiguranja, usklađenu s ovdašnjim ekonomskim prilikama, standardom i mogućnostima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?