UKC Tuzla

Dr. Salkić otkriva kako se tumor jetre liječi alkoholom

operacija
27.12.2015.
u 07:30

Alkohol je otrov za sve ćelije i na sve stanice djeluje isto – dakle, i na zdrave i na bolesne. Mi samo ciljano ubrizgavamo alkohol u tumor, čime primarno djelujemo na tumorske stanice koje želimo uništitimo, kaže Salkić

Etanolska ablacija, kao i većina drugih ablativnih tehnika, može postići odumiranje tumora od 90 do 100 posto, ovisno od veličine – generalno gledano; što je tumor manji, veći je postotak odumiranja. Najbolji rezultati postižu se s primarnim tumorima jetre, takozvanim hepatocelularnim karcinomima. Kada je riječ o malim tumorima jetre, svjetske studije pokazuju da nema osobite razlike u ishodu između pacijenata koji se tretiraju ablacijom i onih koji se operišu. S metastazama, rezultati su skromniji i ovdje ablacija ima više palijativnu ulogu u svrhu produžavanja života pacijenta. 
 
Vijest koja dolazi iz Tuzle ulila je novu nadu u izlječenje pacijenata oboljelih od tumora jetre u BiH. Naime, liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nedavno su u rutinsku praksu uveli novu metodu za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata. 

Riječ je takozvanoj etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se izravno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka, ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola. Vijest da se pomoću nje „liječi tumor za 20 minuta” proširila se brzo među ovdašnjim portalima i pukom željnim senzacije i čuda. Nažalost, to nije tačno. Istina je, postupak traje 20 minuta, a proces liječenja duže i ovisi o brojnim faktorima. Više informacija o ovom zahvatu za magazin Azra govori prof. dr. sci. Nermin Salkić, internist – gastroenterolog.

– Perkutana etanolska ablacija prvi put je primijenjena 1983. godine od japanskih liječnika. Od tada, pa sve do danas etablirala se kao najčešće korištena od svih ablativnih tehnika zbog svoje jednostavnosti i male cijene. Kada kažemo ablativne tehnike – tu spadaju sve one medicinske tehnike kojima se uništava određeni dio tkiva, najčešće tumori, a bez primjene kirurških procedura. Dakle, riječ je o relativno staroj tehnici koja se kontinuirano usavršava, kako bismo postigli što bolje rezultate. Već se primjenjivala i primjenjuje se u zemljama susjedstva, međutim, u BiH do sada nije bila na raspolaganju. Mi smo vijest o uvođenju ove procedure dali u javnost stidljivo, u formi jednog kraćeg obavještenja, međutim, to je pomalo stihijski eskaliralo u jednu buru napisa i članaka na različitim portalima, koji su stvarali sliku koja je bila značajno drugačija od realiteta. Mi smo ozbiljni liječnici i kliničari, tako da je jako važno našim ljudima objasniti realne mogućnosti ove procedure, kaže Salkić. 

– Princip izvođenja perkutane etanolske ablacije je vrlo jednostavan. Pod kontrolom ultrazvuka, posebno konstruiranom iglom, koja na vrhu ima raspoređene bočne otvore, mi uđemo u tumorsku masu, te potom ubacujemo 96-postotni alkohol u tumor u količini koju prethodno izračunamo na osnovu veličine tumora. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje 20-ak minuta i obično je potrebno od dva do šest ovakvih tretmana da bi se tumor uništio. Ovdje moram napomenuti da mi ne liječimo tumore jetre za 20 minuta, kako su neki mediji pomalo senzacionalistički prenijeli našu vijest, nego sama procedura traje 20 minuta. Liječenje raka jetre za 20 minuta je za današnju medicinu još dalek cilj. Ukoliko nema komplikacija, pacijent se otpušta sljedećeg dana kući, pojašnjava Salkić. 

- Priprema pacijenta sastoji se u vađenju određenih nalaza, kako bismo provjerili faktore zgrušavanja krvi i broj krvnih pločica, jer se najviše bojimo krvarenja kao komplikacije. Također, prethodno radimo i CT ili MR jetre, kako bismo precizno znali broj i veličinu promjena u jetri. Ovo nam je važno jer ovako biramo pacijente za proceduru shodno važećim svjetskim kriterijima. Naime, ovom procedurom mi možemo tretirati promjene do 50 mm veličine ili do tri promjene čiji ukupni, sabrani promjer ne prelazi 50-60 mm. Također, ne mogu se tretirati tumori u blizini većih krvnih sudova ili žučnih vodova, jer prilikom ablacije tumora dolazi do uništavanja susjednog zdravog tkiva, te bi moglo doći do oštećenja zida krvnog suda i posljedično ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih unutarnjih krvarenja. I upravo ovi kriteriji su glavna prepreka za liječenje onih pacijenata koji imaju mnogostruke promjene u jetri, a koji nam se najčešće javljaju, ističe Salkić. 

– Alkohol je otrov za sve ćelije i na sve stanice djeluje isto – dakle, i na zdrave i na bolesne. Mi samo ciljano ubrizgavamo alkohol u tumor, čime primarno djelujemo na tumorske stanice koje želimo uništitimo, ali isto tako uništimo i jedan uski prsten zdravih stanica u okolini tumora. Djelovanje alkohola je dvojako: on prvo dovodi do dehidratacije stanica – dakle, njihovog sušenja, uz istovremeno djelovanje na stanični zid koji puca pod njegovim djelovanjem. Sekundarno djelovanje je što alkohol dovodi do takozvane denaturacije proteina stanice, dakle do promjene kemijskih svojstava ovih proteina. Sve u konačnici dovodi do željenog rezultata – a to je smrt stanica, naglašava Salkić.  

Po njegovim riječima, svaka medicinska metoda ima svoje posljedice i nuspojave, pa tako i kada uzmete obični aspirin, možete očekivati i nuspojave i posljedice. 

- Srećom, kod etanolske ablacije, ako se držite pravila koja sam spomenuo, ove nuspojave su blage i najčešće se javljaju neposredno nakon procedure u obliku bola koji nastaje zbog kontakta alkohola koji može da curi iz jetre na trbušnu maramicu. Međutim, postoje metode kojima se ovo može u velikoj mjeri prevenirati, i to i aktivno činimo. Kada je riječ o komplikacijama – najviše se bojimo krvarenja, jer postoje mogućnosti da alkohol ošteti zid većeg krvnog suda; također se bojimo i oštećenja zida žučnih vodova, ali to je manji problem. Nakon što uništimo tumor, na njegovom mjestu nastane šupljina ispunjena proizvodima raspada stanica tumora, takozvani Sterilni absces – nekada se taj absces ipak može inficirati, tako da je i to jedna od mogućih komplikacija. Ipak, pri pripremi pacijenta, mi vodimo računa o svim neželjenim ishodima, tako da proaktivno primjenjujemo mjere kako bismo sve ove komplikacije izbjegli, a u slučaju da se pojave – svakako da imamo jedan širi tim koji je u mogućnosti da zbrine i moguće komplikacije, objašnjava detalje operacije Salkić. 

Nakon zahvatap pacijent ide kući sljedećeg dana. Savjetuje se mirovanje prvih dana, bez jakih fizičkih aktivnosti. Također, pacijentu se daje savjet da prati simptome – pojava odgođenog bola ili povišene temperature je mogući znak komplikacija, tako da se u tom slučaju trebaju odmah javiti u centar.

– Tretman se može ponavljati dok ne budemo zadovoljni ishodom. Ovisno od veličine tumora, nekada je potrebno 8-10 sesija kod većih promjena. Liječenje tumora jetre je multidisciplinarni posao – i ovo se radi zajedničkim radom gastroenterologa, kirurga i onkologa, tako da ovisno od tipa tumora – može slijediti neki tip kemoterapije ili čak i operacije.

Salkić pojašnjava kao se najbolji rezultati postižu s primarnim tumorima jetre, takozvanim hepatocelularnim karcinomima. 
- Kada je riječ o malim tumorima jetre, svjetske studije pokazuju da nema osobite razlike u ishodu između pacijenata koji se tretiraju ablacijom i onih koji se operiraju. S metastazama, rezultati su skromniji i ovdje ablacija ima više palijativnu ulogu u svrhu produžavanja života pacijenta. Otprilike, nakon uspješnog liječenja, stupanj recidiva – povratka tumora na istom ili drugom mjestu je otprilike 50 posto. S ablacijom ste u prednosti, što proceduru opet možete ponoviti i spriječiti da tumor naraste. Također, za veće tumore kirurški tretman, ako je moguć, daje značajno bolje rezultate, otkriva Salkić. 

– Svi troškovi liječenja spadaju na teret Zdravstvenog fonda TŽ – ipak je riječ o proceduri koja u konačnici štedi novac. Svakako da i pacijenti iz drugih kantona i RS mogu doći u naš centar s prikladnom uputnicom, čime bi troškovi bili pokriveni od nadležnih Fondova u mjestu boravka. Za sve one koji nisu naši osiguranici – na raspolaganju smo za obavljanje procedure po komercijalnim principima, a mislim i da su cijene procedura u našem centru mnogo povoljnije nego u drugim regionalnim ustanovama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije