ŠTO ĆE IM TOLIKO?

Turisti kao suvenir s plaže ponijeli 40 kilograma pijeska! Prijeti im šest godina zatvora

Sardegna Rubata e Depredata/Shutterstock
20.08.2019.
u 11:45

Policija ih je zaustavila kada su se ukrcavali na trajekt za francuski Toulon.

Par iz Francuske, koji je došao na ljetovanje na neodoljivu Sardiniju, mogao bi završiti u zatvoru i do šest godina. 

Što su zgriješili? Policija ih je ulovila s 40 kilograma pijeska sa sardinijskih plaža koji su stavili u 14 plastičnih boca i spremili u prtljažnik svog SUV-a, piše talijanski Corriere della Sera.  



 

Policija ih je zaustavila kada su se ukrcavali na trajekt za francuski Toulon. 

Par je tvrdio kako nisu imali nikakvih saznanja da je uzimanje pijeska sa sardinijskih plaža kažnjivo djelo te da su samo htjeli ponijeti kući pijesak za suvenir. Ipak, zbog toga bi mogli završiti iza rešetaka i do šest godina zatvora. 

Naime, sardinijske plaže poznate su nadaleko kao jedne od najljepših, pješčanih plaža, a upravo pijesak i kamenje s njih mnogima je najdraži suvenir koji nose svojim kućama.

No, lokalno stanovništvo počelo se buniti kako njihove plaže propadaju pa su lokalne vlasti strogo zabranile uzimanje pijeska s plaža.  

Svake godine odnosi se i nekoliko tona pijeska s plaža. Samo ovoga ljeta ukradeno je oko 200 kilograma, no turisti koji su pijesak htjeli ponijeti kući, zaustavljeni su na vrijeme. Neki do njih su imali namjeru prodavati ga na eBayu, javlja BBC.  

Stroga pravila zabrane lokalne vlasti otoka donijele su 2017. godine, a one koji budu uhvaćeni u krađi pijeska mogu biti kažnjeni i do tri tisuće eura novčane kazne. Iste godine, četvero turista kažnjeno je s tisuću eura.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?