zemlja obiluje brojnim prirodnim bogatstvima

Turistički potencijal BiH sve prepoznatljiviji u svijetu

20.01.2024.
u 18:00

Šume, planine, brda, rijeke, jezera i more samo su neka od prirodnih bogatstava koja se prostiru Bosnom i Hercegovinom. Upotpunjuje ih bogata kulturna baština koja se, za razliku od drugih zemalja, ne nalazi samo izložena u muzejima već i u svakodnevici. Duh povijesti osjetan je i kroz šetnju gradskim jezgrama, čija je arhitektura iz različitih razdoblja. Svaka od ovih lokacija predstavlja jednu od karika turističke ponude i sa sobom nosi potencijal za dodatan turistički sadržaj, poput raftinga na rijekama, kampanja na nekoj od mnogobrojnih zelenih površina, uživanja na morskoj obali te planinarenja ili skijanja na planinama.

Oboreni rekordi posjećenosti

Bosna i Hercegovina zemlja je koja uistinu obiluje brojnim prirodnim bogatstvima i kao takva ima veliki potencijal postati vrlo atraktivna turistička destinacija, no da bi se to postiglo, jako je bitno promovirati zemlju u svijetu. Stručnjaci kažu da je upravo u turizmu njezina razvojna prilika. Prelijepe planine, čiste rijeke, predivni nacionalni parkovi, obilje prirodnih špilja, sve je to ono što krasi BiH i što bi ovu zemlju moglo učiniti zanimljivom turističkom destinacijom. Nakon rata BiH se u brojnim inozemnim medijima spominjala samo u kontekstu rata, a sada je vrijeme da se takva slika izmijeni. Neiskorištenih potencijala je nebrojeno. Neki pozitivni vjetrovi u BiH ipak pušu. Broj pristiglih turista je u porastu. U razdoblju siječanj – studeni 2023. godine turisti su u BiH ostvarili 1,621.831 posjet, što je za 18 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, i 3,431.903 noćenja, što je za 13,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, godinom prije izbijanja pandemije COVID-19, u razdoblju siječanj – studeni 2023. godine BiH je posjetilo 77.379 turista više te je ostvareno 253.487 noćenja više u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2019. godine. U razdoblju siječanj - studeni te godine turisti su u BiH ostvarili 1,544.452 posjeta, što je bilo više za 12 posto, i 3,178.416 noćenja, što je bilo više za 10,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne, 2018. godine. Broj noćenja domaćih turista u razdoblju siječanj - studeni prošle godine bio je manji za 5,8 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja u razdoblju siječanj - studeni prošle godine udio domaćih turista bio je 31,1 posto, dok je 68,9 posto bio udio stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (14,2 posto), Srbije (12,3 posto), Turske (8,1 posto), Slovenije (6,7 posto), Saudijske Arabije (5,3 posto), Njemačke (4,8 posto), SAD-a (3,4 posto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,1 posto), što je ukupno 57,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 42,1 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH. Po duljini boravka stranih turista u BiH na prvom mjestu su: Kuvajćani s 3,8 noćenja, Katarani s 3,3 noćenja, Egipćani i Irci s 3,2 noćenja te turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana s po 3 noći, Francuske, Albanije i Bahreina s po 2,9 noćenja. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti “hoteli i sličan smještaj” s udjelom od 94,2 posto.

Brojna priznanja

Potencijal BiH sve više prepoznaju i poznati svjetski časopisi. Svjetski poznati časopis National Geographic na svojim je stranicama objavio članak u kojem svojim čitateljima i ljubiteljima putovanja preporučuje sedam alternativa omiljenim odredištima diljem svijeta za svoje sljedeće putovanje. Riječ je o manje posjećenim mjestima koja su, kako ističu, jednako šarmantna kao i susjedna popularnija mjesta. Tako među ostalim ističu kako umjesto Venecije možete posjetiti Ljubljanu, ali i da umjesto Dubrovnika posjetite Bosnu i Hercegovinu. - Dok se Dubrovnik bavi problemima svoje popularnosti, razmislite o istraživanju kulturno raznolikog i povijesno intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine. Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje u pogledu obale, to više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim pješačkim i skijaškim stazama i raznolikim kulturnim utjecajima – od Austro-Ugarske do Otomanskog Carstva do islama – koji se odražavaju u arhitekturi, kuhinji, glazbi i intrigantnom načinu života – istaknuli su iz National Geographica.

Kompletan članak pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije