Život u posušju

Turizam, niz manifestacija, rekreacija... privlače mnoge

Autori: , Zdravka Piskorić
08.08.2020.
u 20:10

Posušje je općina u Zapadnohercegovačkoj županiji u BiH koja zauzima površinu od 461 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013., ima 20.477 stanovnika, od kojih je više od 99 posto Hrvata, što znači da je Posušje općina s najvećim postotkom Hrvata od svih područja gdje žive Hrvati u BiH. Posušje slovi kao i jedna od mlađih općina u BiH. U svim osnovnim školama u Posušju tijekom školske godine koja je za nama bilo je 1835 učenika, dok je u srednjim školama bilo 730 učenika, piše Večernji list BiH.

Posušje ljeti “vrvi” od događaja

Povoljan geografski položaj, blizina mora, planine, Mostara i Međugorja čini općinu Posušje pogodnom za razvoj turizma. Turističke aktivnosti trenutačno su koncentrirane na području Parka prirode Blidinje. Projekti “Cycling rural” i “Via Dinarica” nastoje različitim aktivnostima ovaj dio učiniti privlačnim za rekreaciju. Naglasak se stavlja na pješačenje, planinarenje i biciklizam, zimi skijanje te različite aktivnosti i organizacije događaja koje općina, udruge i pojedinci promoviraju u cilju privlačenja turista. Organiziranje kulturnih i zabavnih događaja, kulturne znamenitosti i spomenici još su jedan način na koji se pokušava učiniti općinu Posušje prepoznatljivom. U tom smislu općina Posušje napravila je iskorak organizacijom sada već nadaleko poznate kulturno-zabavne i sportske manifestacije “Posuško lito”. Ove godine organizaciji se ispriječio koronavirus. No, kada se osvrnemo na prošlu godinu, ova manifestacija iznimno je vrijedan događaj koji privlači goste, ali, prije svega, oplemenjuje život u Posušju. “Posuško lito” proteklih godina nametnulo se kao jedna od najljepših razglednica Posušja. Prošle godine organizirana su 43 kulturno-zabavna i sportska događaja te su tijekom tri mjeseca trajanja manifestacije posjetitelji imali priliku uživati u raznim koncertima, projekcijama filmova, predstavljanjima knjiga, izložbama, predstavama, festivalima i sportskim događajima, a osobito je značajno istaknuti da je posjećenost “Posuškog lita” svake godine veća te mnoge događaje posjeti po nekoliko tisuća ljudi. Koncert ansambla LADO, večer ikavice, “Kino pod zvijezdama”, nastup virtuoza na gitari Đanija Šehua, “Igre bez granica”, koje okupe i više od 600 sudionika, “8. posuški kamendani”, likovne kolonije, smotre folklora, “Blidinje gastrofestival”, brojni sportski događaji, ali i koncerti – prošle godine Željka Bebeka, Slavonija Benda, Zorice Kondže, Đanija Maršana, u božićno vrijeme Radojke Šverko - samo su neki od događaja koji su obilježili “Posuško lito”. Ipak, perjanica “Posuškog lita” je “Festival klapske pisme” koji okuplja najbolje izvođače i ljubitelje ove vrste pjevanja iz cijele Bosne i Hercegovine te zemalja u okruženju uz zvučna imena u revijalnom dijelu. Prošloga ljeta to su bili: Zorica Kondža, Đani Maršan. No, i izvan ove manifestacije, Posušje je u području kulturnih zanimanja dinamično, raznoliko i privlačno.

Brojne stvari poboljšane

Gospodarske aktivnosti su među dinamičnijim na području Federacije BiH. Podaci Udruge gospodarstvenika i za prošlu godinu pokazuju da se privatni sektor stalno diže. Članovi Udruge u 2019. godine ostvarili su odlične poslovne rezultate. Ukupni prihodi naših članova bili su 958 milijuna maraka i veći su nego u 2018. za 165 milijuna ili 21 posto. Prihodi od izvoza su 210 milijuna i oni čine 22 posto ukupnog prihoda. Prosječan broj zaposlenih u 2019. u tim tvrtkama bio je 2280, što je više za šest posto ili 137 zaposlenika u odnosu na 2018. Broj zaposlenih u 2019., u odnosu na 2015., veći je za 30 posto, što je 530 zaposlenika više. Infrastruktura je dio koji zasigurno može biti bolji. No, napredak u ovom dijelu posljednjih godina može se osjetiti. Dobra mreža cesta i obilaznica prednost je koju ima Posušje, no i veliki izazov u održavanju. Školski i drugi javni objekti posljednjih nekoliko godina dio su u koji se stalno ulaže. Vodovodna mreža stalno se širi, kao i mreža javne rasvjete. Ove godine jedan od najzahtjevnijih projekata, izgradnja kanalizacije, nakon dugo godina ponovno je pomaknut s mrtve točke. No, sva ova područja života jedne lokalne zajednice skup su aktivnosti za koje se ne može reći da su gotovi. Oni zahtijevaju rad koji nema luksuz stati. Obveza je svih Posušana i Posušanki raditi da bi život u općini bio što ugodniji i bolji. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?