U Neumu bilo više gostiju nego lani

Turizam se ovoga ljeta stabilizirao, o pandemiji mu ovisi budućnost

05.09.2021.
u 13:48

Vizionarski je još početkom godine Andrija Krešić, prvi čovjek Turističke zajednice HNŽ-a, tvrdio da će se ove godine stanje u turizmu popravljati i da bi neke brojke mogle biti blizu onih kada nismo razmišljali o pandemiji. I sada, kada smo već zakoračili u klimatološku jesen, može se reći da je bio u pravu. Ipak, razgovarajući s njim, on ostaje čvrsto na zemlji. Mjesta euforiji nema, nego samo konkretnim analizama i pokazateljima na terenu, piše Večernji list BiH.

Očekivanja od posezone

- Neka predviđanja koja smo imali za ovu sezonu su se zaista u najvećoj mjeri ostvarila, a sad imamo stanje u različitim dijelovima. Primjerice, ako govorimo o moru i Neumu, onda je ova sezona blizu 2019. godine po broju gostiju, ali govorimo o ovom razdoblju srpnja i kolovoza. Predsezona je ipak izostala zbog dobro poznatih uvjeta koji su utjecali na čitav svijet. Ali ima nekih najava da bi posezona mogla biti dobra ako, naravno, ne bude nekih dodatnih mjera - govori nam. Razgovara intenzivno i s ljudima koji žive od turizma, a neke stvari ipak nisu takve kakve bi svi željeli. - Karakteristično je, po izjavama neumskih hotelijera, da je prošle godine bilo puno manje gostiju, međutim, bili su kvalitetniji gosti. Pritom mislim na potrošnju. Ova godina je za Neum bila masovnija, ali kad je u pitanju financijski učinak, lošija nego prošla godina. Znači, u ukupnom zbroju bilo je gostiju, ali je smanjena potrošnja. Cilj je da se u Neumu popravi struktura gostiju i vječni cilj je da se sezona produklji i na početku i na kraju - ističe Krešić. Kaže da je sve to išlo dobrim putem, a onda zastaje. - Do prošle godine sezona se proširivala, gosti postajali sve bolji i bolji, ali pandemija je napravila što je napravila. Ali moramo biti optimisti i nadati se da će ovo već iduće godine biti prošlost i da će sve krenuti normalno - ističe. U kontekstu dolazaka gostiju osvrnuo se i na Međugorje te na Mostar. - U Međugorju je bilo manje gostiju nego ranijih godina i opet, naravno, govorimo o pandemiji. Ali ipak je gostiju bilo u odnosu na prošlu godinu koju je teško s bilo čime uspoređivati. U skladu ove priče nadamo se da će i u Međugorju biti puno više gostiju u idućoj godini i da će kompletna ova situacija uskoro biti iza nas - kazuje Krešić. Kada je u pitanju Mostar, također je manje gostiju nego 2019. - Ali i ovdje moram istaknuti da ih je puno više nego lani. Mostar i Međugorje su dosta povezani. Gosti dođu zbog vjerskog turizma u Međugorje, onda obilaze Mostar, dosta ih obiđe Kravicu kod Ljubuškog. Mnogo toga je povezano - priča nam.

Poboljšanje uvjeta

U zimskoj sezoni Blidinje je bilo hit za turiste. - Teško je komentirati što će biti jer to ovisi o više aspekata. Međutim, ljudi se javljaju i raspituju i za taj planinski biser. Napravljen je tu pomak u smislu poboljšanja uvjeta, smještajnih kapaciteta, radi se i priprema za nadolazeću zimsku sezonu i tako moramo razmišljati i raditi - naglasio je Krešić. Kada su brojke u pitanju, ovih dana je predsjednik Udruge turističkih agencija BiH Zoran Bibanović kazao kako očekuje da će turistički promet u BiH ove godine doseći od 40 do 60 posto od uobičajenog, a naglasio je i da će se on oporaviti onda kada se tim sektorom gospodarstva netko počne sustavno baviti i kada se shvati njegov ukupni društveni i politički značaj.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije