sastanak

Turska će i dalje ulagati u obrazovanje i kulturu Bosne i Hercegovine

sastanak
20.04.2016.
u 14:00

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas sa zamjenikom ministra obrazovanja Turske Orhanom Erdemom, naglasivši posebnu važnost suradnje u oblasti obrazovanja.

U proceduri su dva dokumenta, Protokol o suradnji u oblasti obrazovanja između BiH i Turske i Memorandum o razumijevanju o suradnji u visokom obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Vijeća za visoko obrazovanje Turske.

- Donošenjem ovih dokumenata bit će stvoreni uvjeti za unapređenje suradnje kroz razmjenu iskustava u novim tehnologijama, razmjene studenata, te uspostavljanje bližih kontakata između zaposlenih u obrazovanju na svim nivoma - kazao je Osmanović.

Erdem je posebno važnim ocijenio učenje jezika u školama, turskog u BiH i bosanskog u Turskoj, izrazivši zadovoljstvo što se od ove godine u sedam županija, 6.200 škola, izvodi nastava turskog kao drugog stranog jezika.

- To govori o velikom interesiranju djece za učenje turskog jezika, što je preduvjet i za bolje upoznavanje dva naroda - mišljenja je Erdem.

Najavio je kako će Turska graditi u Bosni i Hercegovini jednu osnovnu školu, te izrazio nadu da će dobiti podršku domaćih vlasti za taj projekat, a također je najavio povećanje broja stipendija za studente iz BiH koji se školuju u Turskoj.

Osmanović je zahvalio i na brojnim projektima koji se u BiH realiziraju u suradnji s agencijom TIKA, ističući značaj kulturno povijesnog nasljeđa koje se obnavlja uz pomoć ove turske agencije i turske vlade, priopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tijekom razgovora ministra Adila Osmanovića i Orhana Erdema izražena je turska podrška projektima u kojima BiH sudjeluju, posebno aktuelnoj nominaciji stećaka za listu svjetske kulturne baštine, kao i svim aktivnostima s ciljem članstva dvije zemlje u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?