ISTANBULSKI EKONOMIST:

'Turska traži prodor na Balkan. U BiH i Albaniju šalju imame...'

Reuters/Pixsell
10.10.2017.
u 07:30

Turska "kapitalizira svoje islamsko nasljeđe kako bi povećala svoj utjecaj" na Balkanu.

Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neootomanizam – znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički utjecaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba, kazao je za Deutsche Welle istanbulski ekonomist Atilla Yesilada uoči posjeta turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Srbiji. 

- Mi možemo izvoziti jeftino u te zemlje i tamo graditi tvornice koje mogu proizvoditi jeftinije od turskih. U tom smislu su ekonomije komplementarne – mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal da od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH pa mislim da takav utjecaj gospodin Erdogan želi proširiti i na Srbiju - dodao je Yesilada. 

Tvrdi da Turska "kapitalizira svoje islamsko nasljeđe kako bi povećala svoj utjecaj" na Balkanu. - To sve zajedno bih nazvao mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima utjecaj i kroz dobrotvorne zaklade. Jasno, Turska uz Rusiju želi postati i veliki igrač na Balkanu - rekao je Yesilada. 

Cijeli članak pročitajte OVDJE 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?