TUŽITELJSTVO BIH

Tužitelj: Tešanj ide na nižu razinu. SIPA: Ne postoji nijedan razlog

Tešanj
28.01.2014.
u 09:41

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić ističe da u ovoj fazi istrage ne postoji niti jedna realna osnova po kojoj je Tužiteljstvo BiH moglo i trebalo odustati od daljnje istrage u ovom predmetu

Tužiteljstvo BiH odlučilo je slučaj pronalaska većih količina oružja i streljiva na području Tešnja prebaciti na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije.

Ustupanje istrage

Još 14. siječnja iz Tužiteljstva BiH je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) poslana obavijest o neprovedbi i ustupanju istrage u predmetu kodnog naziva “Tešanj” Županijskom tužiteljstvu u Zenici, a kao osnovu za to državno Tužiteljstvo je navelo to da “nisu utvrđene potrebne osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Suda BiH”. U SIPA-i se, međutim, ne slažu s ovakvom odlukom. Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić ističe da u ovoj fazi istrage ne postoji niti jedna realna osnova po kojoj je Tužiteljstvo BiH moglo i trebalo odustati od daljnje istrage u ovom predmetu i isti ustupiti nižoj razini procesuiranja. Zbog toga je Tužiteljstvu BiH u zakonskom roku upućen prigovor na odluku. - Naime, SIPA smatra da Tužiteljstvo BiH nije poduzelo sve potrebne procesne radnje kada je u pitanju složeni predmet u kojem se pojavljuje organizirana kriminalna skupina, a koje su predložene u izvješću o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima koje je SIPA dostavila Tužiteljstvu BiH 2. prosinca 2013. godine - ističe Jozić.

Traže poništenje odluke

Od Tužiteljstva BiH SIPA očekuje da sukladno pozitivnim zakonskim odredbama i do sada utvrđenom praksom, kada su u pitanju ovakvi i slični predmeti, a koji svojim opsegom i složenošću, te utjecajem na javno mnijenje u svakom pogledu prevladavaju mogućnost i spremnost niže pravosudne razine, poništi donesenu odluku postupajućeg tužitelja i naloži njegovo daljnje postupanje u provedbi istrage u ovom predmetu, s ciljem utvrđivanja svih činjenica koje se odnose na enormne količine ilegalnih ubojnih sredstava koja su pronađena u Tešnju. - Pogotovo imajući u vidu činjenicu da se Tužiteljstvo BiH svojim naredbama za vještačenje i deponiranje uzoraka pronađenih projektila upustilo u prvu fazu rada na ovom predmetu - zaključuje Jozić. Kao što je poznato, u blizini Tešnja prošle godine su pronađene veće količine ubojnih sredstava, a uglavnom se radilo o granatama. Streljivo je, prema nekim informacijama, bilo namijenjeno crnom tržištu oružja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:30 28.01.2014.

D aovo ne zavrsi kao granate u istocnom mostaru.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije