sastali se u Mostaru

Tužitelji za ratne zločine razmjenili mišljenja i iskustava

sudjenje
17.05.2016.
u 19:32

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini bila je danas domaćin sastanka županijskih i okružnih tužitelja koji rade na predmetima ratnih zločina, na temu pravne kvalifikacije prisilnog nestanka i primjene materijalnog prava u manje složenim predmetima ratnih zločina.

Sastanak je okupio tužitelje iz Mostara, Trebinja, Banja Luke, Tuzle i Bihaća, kao i predstavnike Vrhovnog suda Federacije BiH i Republičkog tužiteljstva Republike Srpske. Sudionici su analizirali presude i optužnice koje su uključivale optužbe za prisilni nestanak, koji podrazumijeva zadržavanje osoba bez službenog znanja države ili druge političke organizacije, na dužo vremensko razdoblje, s ciljem njihovog stavljanja izvan zaštite zakona, priopćeno je iz OESS-a.

Također su razmotrili zaključke s prethodnog sastanka održanog u Tesliću, na kojem je bilo riječi o dosljednoj primjeni principa „ne bis in idem“ u predmetima ratnih zločina, prema kojem se jednoj osobi ne može suditi dva puta za isto kazneno djelo.

- Tema današnjeg sastanka će poslužiti kao osnova za daljnje diskusije i smjernice praktičarima u budućim sličnim predmetima, kako bi se dodatno unaprijedila učinkovitost procesuiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini - istaknuo je voditelj terenskog ureda Mostar Misije OESS-a u BiH Doron Frishman.

Sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH Božidarka Dodik razlog pojave teškoća u procesuiranju predmeta ratnih zločina s elementima prisilnog nestanka pripisala je nedostatku zakonske regulative i neujednačenoj sudskoj praksi.

- Učinkovit način za pronalaženje najboljih rješenja koja mogu doprinijeti kvalitetnijoj i ujednačenijoj sudskoj praksi u procesuiranju ove vrste predmeta upravo su stavovi i zaključci doneseni kao plod diskusije na ovakvim skupovima - istaknula je Dodik.

Voditeljica Odjela za ratne zločine pri Županijskom tužiteljstvu u Mostaru Vesna Pranjić naglasila je kako je "vrlo važno da se rad na predmetima ratnih zločina ne usporava zbog neusklađene prakse pravosudnih institucija.

- Zaključci doneseni nakon razmjene mišljenja i iskustava između praktičara, su od iznimne važnosti za ujednačeniju primjenu zakona - poručila je.

Ovaj sastanak je jedna od aktivnosti koje provodi Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, u cilju smanjenja broja preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina, ispravnog kvalificiranja takvih djela i učinkovitog procesuiranja predmeta, u skladu sa strateškim ciljevima istaknutim u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i međunarodnim standardima, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?