MOSTAR

Tužiteljstvo traži veću kaznu za nasilje i prekid izbora u Stocu

25.05.2022.
u 16:02

Županijsko tužiteljstvo sa sjedištem u Mostaru zatražilo je u srijedu veće kazne za trojicu političara i aktivista bošnjačkih stranaka iz Stoca na jugu BiH zbog nasilnog prekida lokalnih izbora i uništavanja izbornog materijala, upada u službene prostorije i premlaćivanja službenika izbornog povjerenstva. 

Tužitelj Spomenko Jukić je na raspravi u žalbenom postupku pred Županijskim sudom u Mostaru zatražio izricanje većih kazni navodeći da su djela za koja se okrivljuju Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović znatno teža od onih na koje ih je osudio Općinski sud u Čapljini.

„U najmanju ruku očekujem da će biti potvrđena prvostupanjska presuda“, rekao je tužitelj Jukić. Podsjetio je kako su do sada 22 osobe osuđene za prekid izbora i nasilje. Predstavnici obrane optuženih zatražili su ukidanje kazni.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Čapljini aktualni zastupnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan osuđen je na dvije godine zatvora, dužnosnik SDP-a BiH Demir Mahmutčehajić na godinu dana i četiri mjeseca, a aktivist SDA Ahmed Ljubović na deset mjeseci zatvora.

Političari i aktivisti Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović se  terete da su kao članovi bošnjačke Inicijative za Stolac na lokalnim izborima 2016. godine zajedno s drugim nasilnicima prekinuli izbore te otuđili izborni materijal. Kaplan i Mahmutčehajić su osuđeni i zbog fizičkog napada na predsjednika Lokalnog izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je zadobio teže tjelesne ozljede. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?