U razgovoru za Dnevni Avaz predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović osvrnuo se na aktualnu kampanju i budućnost BiH

Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku i Mostar urediti kao središta federalnih jedinica

Dragan Čović
28.09.2014.
u 19:38

Čović je naglasio kako su nedopustivi napadi na strane diplomate i veleposlanike od strane onih koji su ih do jučer dozivali saveznicima. Ustvrdio je da Hrvati takve napade nisu činili ni kada im je bilo najteže

- Neprihvatljiva je antizapadna kampanja koju pratimo ovih dana. Kako razumjeti ljude koji su do jučer prizivali strane diplomate i veleposlanstva da interveniraju, a danas na nerazuman način vrše napade na njih.

Nama se od istih ovih koji danas istupaju na jedan nerazuman način stalno govorilo da su stavovi koje oni zastupaju i stavovi ovih ili onih zapadnih država i međunarodnih organizacija... A sada im oni ne valjaju. Mislim da se radi o osjećaju ugroženosti u vezi s ovim izborima - stav je Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i kandidata Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH za Dnevni Avaz.

Izborni strah

Čović smatra da međunarodna zajednica ne smije ni izbliza imati utjecaj kakav je do sada imala. Bh. političari, ističe on, moraju „preuzeti odgovornost za svoju državu BiH, urediti je na najbolji način, otvoriti integracije u euroatlantske strukture“...

- Nije način, pogotovo ne u izbornoj kampanji i naročito ne od ljudi koji su funkcionirali na savezništvu s međunarodnim institucijama, da danas iste te institucije prozivaju i napadaju. Mi to nismo radili ni kad nam je bilo najgore - ističe on.

Kaže i da će, nakon izbora, biti i „nedopustivo i neprihvatljivo“ da kao partnere u vlasti „imate neke koji se kriju iza međunarodne zajednice kad im treba, a napadaju je kad im ne odgovara“.

- Neozbiljno bi bilo imati situaciju da od nekoga tražite i očekujete pomoć, a istovremeno ga napadate, nazivate „trećerazrednim“... Koalicije će odrediti građani, ali, programski, apsolutno je jasno da to nije program s kojim možemo dijeliti partnerstvo - ističe Čović.

Apsolutni favorit

On ne krije zadovoljstvo dosadašnjim tijekom kampanje i HNS smatra apsolutnim favoritom.

- Uvjeren sam da ćemo HNS i ja osobno dobiti više od 80 posto hrvatskih glasova. Istraživanja pokazuju da ne postoji sredina gdje Hrvati žive da naš odnos prema konkurentu nije bar četiri puta veći. Uvjeren sam da sam sljedeći hrvatski član Predsjedništva BiH - kaže Čović.

Najavljuje i da će HNS imati 12 izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Drago mi je da nailazimo na dobar prijem i kod Bošnjaka. Kažu mi da imamo gospodsku kampanju jer jasno kažemo šta želimo kada je BiH u pitanju, NATO i EU, ali i kulturna baština, jezik, TV kanal na hrvatskom jeziku... - ističe Čović.

Jedina relevantna je karta BiH

Čović najavljuje da će se HNS boriti za donošenje novog Ustava BiH i Izbornog zakona. Ponavlja stajalište da BiH treba urediti kao federaciju, s četiri federalne jedinice.

- Sjedišta jedinica trebaju biti u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru, a Sarajevo treba biti distrikt. Želimo i kroz Ustav i kroz Izborni zakon osigurati da nitko drugome ne bira svoje predstavnike i da nitko nije diskriminiran. Nudimo i diskontinuitet teritorija, ali karte ne želim crtati. Za nas je jedina karta BiH i njene međunarodno priznate granice. To je okvir u kojem se dogovaramo. I nitko nikome kao većina ne može nametati volju jer su u dijelu BiH manjina - ističe Čović.

Komentara 6

SO
Special_one
21:55 28.09.2014.

Dragan Čović biti će član predsjedništva BiH jer će tako izabrati Hrvati svojim glasovima, i nikad više se ne smije dopustiti da poltroni s dvije tisuće glasova budu predstavnici ne samo Hrvata već i čitave Federacije. Nakon ove četiri godine i odbijanja poslušništva određenim centrima moći koji su htjeli potpuno zatrti hrvatsku političku riječ Dragan Čović je apsolutni favorit za legitimnog i legalnog predstavnika Hrvata i člana predsjedništva BiH.

DU
Deleted user
20:32 28.09.2014.

Bravo majstore, idemo na 3-ci entitet, ili na razlaz.

MA
marengo1
23:14 28.09.2014.

Tako je Istocni Mostar,Sarajevo,Tuzla i Banja Luka

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?