Održan sastanak

Tuzlanska županija mora izići iz prometne blokade

25.07.2021.
u 20:30

Ojačati prometnu povezanost Tuzlanske županije te je dovesti na mapu međunarodno značajnih prometnih koridora bit će on iznimnog značaja za unaprjeđenja velikih gospodarskih potencijala kojima obiluje ovaj dio zemlje, a koji će, uz bolju prometnu infrastrukturu, biti stavljeni u punu funkciju.

Stvari bi se trebale promijeniti vrlo brzo, a takve su poruke poslane i tijekom posjeta Tuzlanskoj županiji koji su imali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edin Ramić i izaslanstva direkcije JU Autoceste FBiH i Ceste Federacije BiH. Premijer Tuzlanske županije Kadrija Hodžić tom je prilikom naglasio kako je Novalićev i Ramićev posjet zapravo osnaživanje dogovora o značajnim temama za tu županiju.

- Razgovarali smo o cestovnoj deblokadi Tuzlanske županije. Mi nemamo ni jedan metar autocesta ni brzih cesta. S druge strane, imamo najmanje kilometara magistralnih cesta u odnosu na broj stanovnika u FBiH. Druga tema o kojoj smo razgovarali je održavanje likvidnosti proračuna TŽ-a do kraja godine i osnaživanja pomoći gospodarskim subjektima i obrtima u održavanju njihovih likvidnosti. Tu se radi o subjektima koji su imali poteškoće u vremenu pandemije - kazao je Hodžić.

Modeli izgradnje

Premijer županije ovom je prilikom potvrdio kako je došlo do intenziviranja razgovora o nekoliko značajnih tema koje se tiču prometnog povezivanja, poput cestovnih pravaca Tuzla - Brčko - Orašje, a potom Tuzla - Sarajevo. U kontekstu izgradnje autoceste objasnio je kako su razgovarali o modelima izgradnje i načinima financiranja izgradnje autoceste Tuzla - Brčko te o modernizaciji magistrale Tuzla – Sarajevo, piše Večernji list.

- Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla - Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH objasnili su nam kako to najbolje možemo učiniti - objasnio je premijer Tuzlanske županije. Dogovorena je pomoć Tuzlanskoj županiji u istom iznosu kao i prošle godine, oko 38,9 milijuna KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima.

- To je značajan doprinos Vlade FBiH Tuzlanskoj županiji. Financijska podrška nije samo stvar izlaza iz pandemije već i činjenica da u ranoj postpandemijskoj fazi TŽ ima najbržu stopu rasta izvoza i mi to nastojimo osnažiti, da TŽ bude lokomotiva koja će pokrenuti i ostale županije - dodao je Hodžić.

Premijer FBiH Fadil Novalić ističe da su na tehničkom sastanku definirani smjerovi kojima će se pristupiti projektima u kojima sudjeluju Vlada TŽ i Vlada FBiH.

- Radi se o cestovnoj deblokadi TŽ, financijskoj pomoći te namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restrukturiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetke milijuna KM. U takvim projektima dužni smo se ujediniti s partnerima iz TŽ. U TŽ moramo raditi na modernizaciji cestovne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na koridoru Vc - rekao je Novalić, prenosi Večernjak.

Pritom je naglasio kako je TŽ najbrže rastuća županija i najbrže sanira posljedice pandemije, a Vlada FBiH će izvoz iz TŽ potpomoći idućim transferima. Ovaj sastanak jedan je u nizu koji se u posljednje vrijeme obavljaju o temi unaprjeđenja prometne infrastrukture u Tuzlanskoj županiji, njezina povezivanja s drugim dijelovima BiH, a, između ostaloga, i s Distriktom Brčko i Orašjem na sjeveru. Tuzla će, kako se planira, biti na pravcu buduće autoceste Sarajevo - Beograd, odnosno jedan krak bi išao preko Tuzle i Brčkog i Bijeljine, potvrđeno je i kako se planira raditi na izradi glavnog projekta autoceste od Tuzle do Orašja.

Važnost za ekonomiju

Realizacijom projekta svakako će se stvoriti uvjeti za daljnju revitalizaciju gospodarstva na tom pojasu, a prometna infrastruktura otvorit će i nove perspektive razvoja kroz zone u blizini prometnog pravca. Ovim potezom prostor Tuzlanske županije dobit će i novu dimenziju prometne povezanosti s drugim važnim gradskim središtima. Značajan korak napravljen je na nedavnom sastanku kojemu su prisustvovali premijer TŽ Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i prometa TŽ Hamza Bešić s federalnim ministrom prometa i veza Denisom Lasićem, direktorom Javnog poduzeća Ceste FBiH Ljubom Pravdićem i predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli Danijelom Nikolićem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?