općina domaljevac-šamac

Tvrtke i obrti u vrijeme krize oslobođeni komunalne naknade

Nada Koturić
02.06.2020.
u 14:40

Načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić informirao je vijećnike o radu općinske uprave u vrijeme pandemije. U okviru poticajnih gospodarstvenih mjera plaćanja komunalne naknade oslobođena su sva gospodarska društva u privatnom vlasništvu i samostalni poduzetnici od 1. ožujka do 30. lipnja ove godine. Korisnici Dječjeg vrtića Domaljevac oslobođeni su plaćanja participacije s primjenom od 16. ožujka do ponovnog početka rada, odnosno ograničenog početka rada.

Odlukom se oslobađaju od plaćanja zakupnine zakupci poslovnih prostorija koji imaju sklopljene ugovore o zakupu s Općinom kojima je u potpunosti ili djelomice zabranjen rad, počevši od 1. ožujka dok traju mjere ograničavanja i zabrane rada.

- Unatoč negativnim utjecajima koje je prouzročio koronavirus, općinska uprava nastavila je s realizacijom prioritetnih projekata. Otvoreni su radovi na izgradnji vodotornja i vodovodne mreže kako bi se stanovnicima omogućio pristup pitkoj vodi. Zbog dotrajalosti postojećeg kamiona za prikupljanje komunalnog otpada općinska uprava nabavila je drugo specijalizirano komunalno vozilo za potrebe samostalne službe za komunalne djelatnosti općine Domaljevac-Šamac. Nisu izostali ni dogovori s gospodarstvenicima kako bi zajednički prebrodili teško vrijeme, osobito za gospodarska kretanja. Za poljoprivredne proizvođače osigurana su poticajna sredstva za proljetnu sjetvu od 150.000 KM čija će se raspodjela vršiti kada sredstva budu operativna, odnosno kada resorno federalno ministarstvo uplati dogovoreni iznos sredstava - kazao je Piljić.

Vijećnici su naglasili kako je vodoopskrba i dalje prioritet, što podrazumijeva dovršetak izgradnje vodotornja, izgradnju I. faze vodovodne mreže od vodocrpilišta prema središtu mjesta te vodovodne mreže u poduzetničkim zonama Malo blato i Veliko blato. Tu je i rješavanje imovinsko-pravnog statusa staklenika i termalnih izvora. Usvojeno je i izvješće o izvršenju proračuna općine za 2019. Ostvareni su prihodi od 2,761.242 KM, rashodi 2,730.212 KM, dakle ostvaren je višak prihoda od 31.030 KM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?