23. i 24. srpnja

Tvrtke iz BiH naplaćuju potraživanja i izmiruju dugove kroz ciklus kompenzacije

Pixabay stock photo
18.07.2018.
u 12:19

Rollsoft i Banjalučka burza 23. i 24. srpnja organiziraju ciklus multilateralnih kompenzacija u kojem će tvrtke iz čitave BiH naplatiti svoja potraživanja i izmiriti dugove u dva dana, putem lanca prijeboja. 

Registracija za sudjelovanje u ciklusu kompenzacija je besplatna. Ciklus kompenzacije organizira Banjalučka burza za područje RS u suradnji s Rollsoftom za područje FBiH, priopćio je Rollsoft.            

Sofisticirani algoritam omogućuje svim pravnim i fizičkim osobama koji sudjeluju u ciklusu multilateralnih kompenzacija da izmire potraživanja i dugovanja bez plaćanja sa svojih bankovnih računa. Riječ je o praksi koja se provodi u razvijenim ekonomijama širom svijeta, a na ovim prostorima je bila prisutna prije rata, u okviru SDK - Službe društvenog knjigovodstva. 

Kako sustav radi? 

Pojednostavljeno gledajući, tvrtka A duguje tvrtki B, tvrtka B duguje tvrtki C, tvrtka C duguje tvrtki A. Nakon unosa svih potraživanja, software samostalno iznalazi najbolje moguće rješenje za prebijanje dugova i naplatu potraživanja. Što je više tvrtki unijelo svoja potraživanja, software ima više prostora za iznalaženje rješenja.

Nakon unosa podataka o potraživanjima i dugovanjima određene tvrtke, sustav nalazi najbolji način za kompenzaciju sa drugim tvrtkama i izmiruje dugovanja i potraživanja putem lanca prijeboja. Pritom su svi podaci pojedinih tvrtki u potpunosti zaštićeni u zatvorenom sustavu.        

Rješavanje problema nelikvidnosti tvrtki u BiH

Nelikvidnost je jedan od najvećih problema domaćeg gospodarstva. U BiH je postalo normalno da tvrtke čekaju na plaćanje računa više od 100 dana od dospijeća. Najviše ispaštaju mala i srednja poduzeća, o čemu svjedoči podatak od više od 60.000 blokiranih računa firmi koje su zarobljene u međusobnim potraživanjima. Riječ je o milijardama KM koje bi, da se oslobode, itekako pomogle domaćem gospodarstvu.

Ciklusima multilateralnih kompenzacija, znatno se smanjuje problem nelikvidnosti u Bosni i Hercegovini i oslobađaju sredstva važna za razvoj domaće ekonomije.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?