Pomoć mladima

TŽ za zapošljavanje daje 200.000 KM, HNŽ za znanost 500.000 KM...

28.10.2021.
u 20:02

Iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine nije ništa novo. No zabrinjavajuće je to što su oni koji odlaze mahom visokoobrazovani i što se nemaju namjeru u skorije vrijeme vratiti, a kao najčešći razlog odlaska navode financijsku neovisnost i sigurnost koju im druge zemlje pružaju za razliku od BiH, piše Večernji list BiH. 

Pružena ruka pomoći

Kako bi se taj trend bar malo ublažio, županije, gradovi i općine diljem BiH uveli su brojne poticajne mjere, a jedna od njih je i pomoć pri zapošljavanju. Jedna od županija koja je mladima pružila ruku pomoći je Tuzlanska, čija je Vlada odobrila 216.600 KM JU Služba za zapošljavanje TŽ-a za realizaciju programa poticaja zapošljavanja u 2021. Programom su predviđene poticajne mjere za zapošljavanje mladih, za što je planirano 60.480 KM za 12 nezaposlenih osoba. Zapošljavanje članova obitelji u kojoj ni jedan član nije zaposlen jedna je od programskih mjera, za koju je planirano 80.640 KM za 16 nezaposlenih osoba. Za stručno osposobljavanje planirano je 30.480 KM. Za podršku mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata i Sarajevska županija izdvojila je 742.752,34 KM. Adnan Delić, ministar gospodarstva Sarajevske županije, rekao je kako su se na javni poziv za ovaj program prijavila 103 prijavitelja, dok je Povjerenstvo ocijenilo da je 41 poslovni plan zadovoljio uvjete i kriterije. Preliminarnim prijedlogom, predviđena ukupna sredstva za odobrene poslovne planove izabranih korisnika poticajnih sredstava su 742.752,34 KM, od čega su 595.152,34 KM poticajna sredstva po odobrenim poslovnim planovima, a 147.600 KM predviđeno je za financiranje minimalne neto plaće za prvih šest mjeseci rada, kao i poreza i doprinosa te ostalih naknada u iznosu od 600 KM mjesečno. - Uspoređujući ovu i prošlu godinu, mislimo da je ove godine doista dobar odziv mladih na javni poziv, kao i broj prijavitelja koji su zadovoljili uvjete javnog poziva. Naime, u 2020. broj prijavljenih bio je mnogo manji i po objavljenom javnom pozivu zaprimljena je ukupno 41 prijava, dok su ugovori o dodjeli poticajnih sredstava zaključeni i potpisani s 21 podnositeljem prijave - kazao je Delić. Hercegovačko-neretvanska županija je pak izdvojila 500.000 KM za potporu znanosti i mladim znanstvenicima.

Demografske mjere

Uz županije, općine su također donijele odluke o dodjeli novca mladima pri pokretanju prvog posla. Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik, za Večernji list nedavno je kazao kako Općina ima nekoliko demografskih mjera, kako onih izravnih tako i onih koje se odnose na poboljšanje kvalitete života, a što za sobom vuče i mogućnost ostanka i opstanka mladih. Za mlade koji traže način za osiguranje vlastite financijske egzistencije, Općina nudi poticaje za pokretanje startup programa koji nisu samo ograničeni na IT sektor već i druge grane gospodarstva, a tu su i poticaji za poljoprivredu. U poticanju mladih na ostanak ne zaostaje ni Grad Ljubuški. - Demografskim mjerama smatramo i niz odluka koje se odnose na olakšice gospodarstvenicima, a što je dovelo do značajnijih investicija koje bi uskoro trebale otvoriti i značajan broj radnih mjesta - kazao je gradonačelnik Vedran Markotić. Posušje također ima niz mjera. - Oslobađanje od plaćanja općinskih upravnih pristojbi za izdavanje odobrenja za obavljanje obrta i srodne djelatnosti i upis u obrtni registar, kao i svih drugih pristojbi u vezi s otvaranjem obrta i djelatnosti srodnih obrtu neke su od mjera. Mjere za poduzetništvo iznose 20.000 KM - kazao je načelnik Ante Begić. Sufinanciramo troškove osnivanja i registracije poduzetnika početnika u gospodarstvu do 500 KM za fizičke osobe te 1000 KM za pravne osobe. Dajemo podršku očuvanju tradicionalnih obrta do 500 KM, dok za podršku poduzetnicama dajemo do 550 KM za fizičke osobe te 1100 KM za pravne - kazao je Begić. Uz navedene, i druge općine i gradovi na sve načine mladima pokušavaju pomoći pri pokretanju posla kako bolje sutra ne bi morali tražiti u zapadnim zemljama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije