Platni sustav Centralne banke BiH

U 20 godina više od 622,9 mil. transakcija ukupne vrijednosti 1,362 milijarde KM

07.01.2021.
u 18:18

Na našim prostorima vrlo ćete rijetko naći stvari koje traju dva desetljeća, a na koje korisnici ili javnost nisu imali ni jednu primjedbu. Jedna od tih stvari jesu i platni sustavi Centralne banke BiH (CB BiH). Dakle, 5. siječnja 2021. godine navršilo se točno 20 godina od dana kada je prvom transakcijom koju je obavila tadašnja ABS banka označen početak rada platnih sustava i time okončana jedna od najvećih reformi u financijskom sektoru BiH, piše Večernji list BiH. 

Reforma platnog prometa

Proces uspostave platnih sustava CB BiH podrazumijevao je transformaciju obavljanja unutarnjeg platnog prometa u BiH koji je do tada bio u nadležnosti zavoda i službe za platni promet. Konsenzusom relevantnih institucija u BiH odlučeno je da se provede reforma platnog prometa u cilju povećanja konkurentnosti, učinkovitosti, brzine obavljanja transakcija i smanjenja troškova. Reforma je podrazumijevala da nositelji platnoga prometa, umjesto zavoda, budu banke s dozvolama za obavljanje poslova platnoga prometa i CB BiH, čija je obveza bila uspostavljanje platnih i obračunskih sustava koji će omogućavati tijek transakcije. CB BiH je pripremio projektni plan transformacije. Uzimajući u obzir kratak rok provedbe projekta, neminovan je bio odabir strategije tzv. naglog prelaska na novi sustav. Odabir strategije pratili su brojni rizici, ali je kratko razdoblje provedbe bilo ključna odrednica za izbor ovakve vrste strategije. Paralelno s pripremama, CB BiH je vršio i edukaciju osoblja svih banaka kako bi se upoznali o načinu rada sustava, a sve u cilju stvaranja preduvjeta za funkcioniranje platnoga prometa.

Također, CB BiH je nabavio i instalirao potrebnu opremu i softver kako za svoje tako i za potrebe banaka, sudionica u platnim sustavima. U tom razdoblju stvorene su i sve pretpostavke nužne za provedbu reforme. Ključni partner CB BiH u ovoj reformi bila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) koja je financijski podržala projekt. S obzirom na dobro planiranje i realizaciju pripremnih radnji, uz odličnu koordinaciju svih sudionika u procesu, otklonjene su dvojbe o tome hoće li sustav početi s radom na planirani dan. Od tada uspješno i stabilno funkcioniraju platni sustavi CB BiH koji čine sustav bruto poravnanja u realnom vremenu (BPRV sustav) i žirokliring sustav.

Reforma je postigla cilj i omogućila je ubrzani razvoj bankarskoga tržišta i širenje ponude bankarskih usluga za krajnje korisnike, od kojih mnoge bez ove reforme ne bi bile ni moguće.

Novi platni sustav sa sobom je donio višestruke prednosti. Brzinu – svaka transakcija između bilo kojih dviju komercijalnih banaka na teritoriju BiH završava se u realnom vremenu ili u okviru istoga radnog dana. Pouzdanost – od 5. siječnja 2001. godine, kada je tadašnja ABS banka uradila prvu transakciju, pa sve do danas urađeno je više od 622,9 milijuna transakcija ukupne vrijednosti 1,362 milijarde KM. Čak i u razdoblju stanja elementarne nepogode, poput poplava u 2014. godini ili aktualne pandemije COVID-19, platni sustavi su funkcionirali bez zastoja i problema. U okviru razvoja platnih sustava tijekom godina uvedene su i dodatne funkcionalnosti, među kojima su uspostava središnjeg registra kredita pravnih i fizičkih osoba i jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata.

Jačanje financijske discipline

Postojanje registara omogućilo je jačanje financijske discipline, smanjenje mogućnosti prijevara te je dalo značajan doprinos na ispunjavanju obveza BiH na aktivnostima sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Tijekom dva desetljeća rada platni sustavi doživjeli su promjene koje su dovele do unaprjeđenja rada: uvođenje i funkcioniranje dislociranog rezervnog sustava radi kvalitetnijeg upravljanja sustavnim rizicima u slučaju nepredviđenih okolnosti; uspostava sustava kliringa međunarodnih plaćanja; uspostava platforme za međubankarsko tržište novca te već spomenuti jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH i središnji registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih osoba.

Prepoznavajući trendove i usklađujući se s europskim standardima, žirokliring sustav je u 2019. godini usklađen s načinom rada u EU, tj. usklađen sa SEPA standardom. Na taj je način stvorena pretpostavka brže integracije platnih sustava CB BiH i sudionika u EU tokove. Budućnost donosi izazove, novine, promjene, trendove, unaprjeđenja, ali stabilnost je nezamjenjiva. Stoga će Centralna banka BiH i u budućnosti kontinuirano raditi kako bi postojeće sustave održala stabilnim i sigurnim, uz istodobno praćenje trendova i usklađivanje principa rada i usluga s novim europskim standardima. •

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?