Turizam

U 2015. povećan broj turista u BiH, ali noćenja se i dalje ne prijavljuju

02.01.2016.
u 07:00

Gledajući cjelokupno, Federaciju BiH posjeti 71,5 posto, RS 27,5 posto i Brčko Distrikt jedan posto od ukupnog broja turista u BiH

Broj turista koji su posjetili BiH u 2015. znatno je povećan u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, ugostitelji i dalje ne prijavljuju sve turiste i točan broj noćenja, što šteti proračunu BiH. U FBiH tijekom prvih 10 mjeseci 2015. zabilježen je posjet 646.207 turista, što je povećanje za 27,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Registrirano je 1,300.026 noćenja, 33,6 posto više u odnosu na godinu prije. Turisti najviše dolaze iz Turske, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Južne Koreje, Njemačke, Srbije, SAD-a i Francuske. - SŽ je najposjećeniji u FBiH, a slijede Mostar i Tuzla. Zanimljiv je bio Travnik s Vlašićem, kao i Bihać, te Jajce, Buna i Kravice. Međugorje je i dalje jedno od tri najposjećenija svetišta u svijetu, kaže Asja Hadžiefendić-Mešić iz TZ-a FBiH. Tijekom ljetne sezone povećana je posjećenost Neuma. Stanje u vezi s prijavljivanjem gostiju nije poboljšano. - I dalje se blizu 50 posto posjeta odvija mimo službenih tokova. Veliki broj ugostiteljskih objekata nije registriran. Primjerice, u SŽ-u na Booking.com ima 470 registriranih objekata za smještaj, dok su u TZ-u SŽ-a registrirana 142. Registrirani objekti i dalje ne prijavljuju sve goste, prenosi klix.ba. Gledajući cjelokupno, FBiH posjeti 71,5 posto, RS 27,5 posto i Brčko Distrikt jedan posto od ukupnog broja turista u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije