vlada FBiH pomaže u opstanku Zračne luke Mostar

U 2020. u Mostar sletjelo svega 1678 putnika, a 2019. čak 34.207

26.05.2021.
u 21:00

U cilju očuvanja radnih mjesta i unapređenja zračnog prometa Vlada Federacije BiH odobrila je milijun konvertibilnih maraka subvencije Zračnoj luci Mostar. Riječ je o usvajanju odluke o programu utroška sredstava tekućeg transfera “Subvencije javnim poduzećima - unapređenje zračnog prometa Federacije BiH - JP Zračna luka Mostar” za 2021. godinu, piše Večernji list BiH. 

Pandemija uzrok pada

Navedena sredstva bit će utrošena na materijalne troškove, troškove plaća zaposlenih i drugih fizičkih osoba, troškove proizvodnih usluga, nematerijalne troškove, financijske rashode, rashode po osnovi ispravaka pogrešaka iz ranijih razdoblja, naknade za provođenje stručnoga nadzora operatera zračnih luka i odobravanje projekata od regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja zaposlenika, zatim za redovite liječničke preglede djelatnika te druge rashode koji se mogu javiti poslovanjem poduzeća.

Naime, kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila je gotovo sve grane gospodarstva, a zračni promet je među najoštećenijima, posebice one prijevozničke tvrtke i zračne luke koje su usko vezane uz turizam. Takva je i Zračna luka Mostar, čiju putničku strukturu čine uglavnom turisti, i to u visini od čak 90 posto. Zbog zabrane putovanja i ograničenja kretanja ljudi tijekom prošle, ali i ove godine Zračna luka Mostar pretrpjela je i trpi velike poremećaje u poslovanju. Usporedbe radi, tijekom 2019. godine ova Zračna luka ostvarila je 854.852 KM poslovnih prihoda, a prošle godine svega 164.079 KM. Broj prevezenih putnika u 2019. godini iznosio je 34.207, a u 2020. u Mostar je sletjelo svega 1678 putnika.

- Ukupni poslovni prihodi pali su za 81%, od čega su prihodi od osnovne djelatnosti pali za 85%. Broj prevezenih putnika pao je za 95%, a operacija za 79%. Sve projekcije pokazuju kako će trebati i do pet godina kako bi se zračni promet oporavio.

Kako svaka kriza ujedno predstavlja priliku, u tom kontekstu želimo spremno dočekati sezonu koja nam je pred vratima. Ove je godine 40 godina ukazanja Gospe u Međugorju i Uprava u tome vidi veliki potencijal.

Mogućnost oporavka

Vlada FBiH na čelu s Ministarstvom prometa i veza pokazala se našim najvećim partnerom uvrštavanjem u financiranje i ove godine, kao što je to radila i ranijih godina, na čemu joj i ovim putem zahvaljujemo - istaknuli su iz Uprave Zračne luke Mostar u svom dopisu upućenom Vladi Federacije BiH. Istaknuli su kako su ovoj zračnoj luci potrebna značajna financijska sredstva kako bi mogli pokrenuti plan oporavka i pripremiti se za dolazak većeg broja putnika na obilježavanje četrdesete godišnjice ukazanja Gospe u Međugorju, za što imaju veliki broj upita touroperatora i zrakoplovnih kompanija. - U tome vidimo i mogućnost oporavka, ne samo za nas već i za čitavu regiju Hercegovinu - zaključili su iz Zračne luke Mostar. Inače, Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo prometa i veza za nadzor nad utroškom odobrenih sredstava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije